Jun 22, 2014 - Dulciuri
Operatii pregatitoare
Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 530 ml apa calduta.
Prepararea maielei
Drojdia se amesteca cu zaharul si se dizolva in circa 1,400 l apa calda (35-40°C), se adauga treptat faina, se obtine maiaua peste care se presara putina faina si se lasa la fermentat (dospit) la temperatura de 35-40°C aproximativ 30 minute.
Prepararea aluatului
Ouale se amesteca cu sarea, zaharul, esenta de rom si circa 2,200 litri apa calda (35-40°C). Compozitia obtinuta se amesteca cu maiaua si se framanta cu faina. Se obtine un aluat de consistenta potrivita care se unge cu ulei la suprafata si se lasa la fermentat (dospit) 30-40 minute.
Modelarea, prajirea gogosilor
Aluatul se imparte in 100 bucati egale, se modeleaza pe planseta unsa cu ulei, in fitile de circa 25 cm lungime si 2 cm grosime care se impletesc in doua prin rasucire. Se asaza pe planseta unsa cu ulei si se lasa sa creasca la temperatura de 35-40°C aproximativ 30 minute.Se introduc in baia de ulei incins, se prajesc circa 5 minute pe o parte, apoi se intorc cu o paleta pe cealalta parte si se mai prajesc aproximativ 5 minute.Dupa prajire, se scot din baia de ulei, se asaza pe un gratar pentru a se scurge de ulei, se pudreaza cu zahar farin vanilat.