Jun 22, 2014 - Dulciuri
Operatii pregatitoare
Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 270 ml. apa calduta. Laptele se fierbe. Laptele praf se dizolva in 4 litri apa calduta si se fierbe. Uleiul se incalzeste la temperatura de 35-40°C. Stafidele se curata de codite si se spala.
Prepararea maielei
Drojdia de bere se amesteca cu zaharul, se dizolva in laptele cald (35-40°C) si se adauga treptat faina. Se obtine maiaua peste care se presara putina faina si se lasa la fermentat (dospit) la temperatura de 35-40°C, pina isi mareste volumul de 2-3 ori.
Prepararea aluatului
Ouale se amesteca cu sarea si zaharul, se adauga laptele cald (35-40°C) si vanilina. Se obtine o compozitie care se amesteca cu maiaua si se framinta cu faina. Dupa incorporarea intregii cantitati de faina, se adauga treptat uleiul incalzit si stafidele. Se framanta pana la incorporarea intregii cantitati de ulei. Framintarea se considera terminata atunci cind aluatul se desprinde de peretii vasului, iar la suprafata apar bule de aer. Se lasa la dospit cu vasul acoperit, 60-90 minute. In timpul fermentarii se realizeaza 1-2 reframantari prin introducerea marginii aluatului spre interior.
Modelarea, coacerea si finisarea impletiturilor
Aluatul se imparte in 100 bucati egale. Din fiecare bucata de aluat se modeleaza pe planseta unsa cu ulei, 2-3 fitile care se impletesc obtinandu-se impletitura. Se asaza in tava unsa, se lasa sa creasca circa 20 minute, se ung cu ou la suprafata, se introduc in cuptor si se coc la temperatura moderata (180-220°C).