Jun 22, 2014 - Dulciuri
Operatii pregatitoare
Faina se cerne. Margarina se incalzeste la temperatura de 35-40°G si se amesteca cu uleiul.
Prepararea aluatului
Drojdia de bere si sarea, se dizolva in circa 2,400 litri apa calduta (35-40°C) si se framinta cu faina. Se obtine un aluat de consistenta potrivita, care se unge cu ulei la suprafata si se lasa in repaos pe planseta unsa cu ulei, circa 30 minute.
Prepararea umpluturii
Macul se amesteca cu zaharul.
Prepararea siropului
Zaharul si glucoza se dizolva in circa 1 litru apa, se fierb circa 10 minute pana se obtine un sirop „legat". Se ia de pe foc, se lasa putin sa se raceasca si se adauga esenta de rom, vanilina si razatura de lamaie.
Modelarea, coacerea
Aluatul se imparte in 4-5 bucati egale care se intind cu merdeneaua apoi cu mana, pe planseta unsa cu ulei, in foi foarte subtiri (1-2 milimetri). Foile se ung cu grasime, apoi se presara macul cu zahar in strat uniform pe toata suprafata si se ruleaza. Rulourile obtinute se rasucesc in sens invers, de la capete spre mijloc si se modeleaza in forma de melc, se asaza in tava unsa, se lasa sa creasca circa 20 minute, se introduc in cuptor si se coc la temperatura moderata (180-220°C). Cand produsul este aproape copt, se unge cu siropul cald deasupra si se introduce din nou in cuptor pentru rumenire.
Dupa coacere, se scoate din cuptor, se lasa putin sa se raceasca si se insiropeaza cu siropul cald (45-50°C)