Jun 22, 2014 - Dulciuri
Operatii pregatitoare
Faina se cerne. Miezul de nuca se alege de impuritati, se usuca in cuptor si se zdrobeste cu merdeneaua. Margarina se incalzeste la temperatura de 30-40°C si se amesteca cu uleiul.
Prepararea aluatului
Drojdia de bere si sarea se dizolva in circa 2,400 1. apa calduta si se framanta cu faina. Se obtine un aluat de consistenta potrivita care se unge cu ulei la suprafata si se lasa in repaos pe planseta unsa cu ulei, circa 30 minute.
Prepararea umpluturii
Miezul de nuca se amesteca cu zaharul.
Prepararea siropului
Zaharul si glucoza se dizolva in circa 1 l apa, se fierb circa 10 minute pina se obtine un sirop „legat", se ia de pe foc, se lasa putin sa se raceasca si se adauga esenta de rom, razatura de lamaie si vanilina.
Modelarea, coacerea si finisarea produsului
Aluatul se imparte in 4-5 bucati egale, care se intind cu merdeneaua, apoi cu mana, pe planseta unsa cu ulei, in foi foarte subtiri (1-2 mm). Foile se ung cu grasime, apoi se presara nuca amestecata cu zahar, pe toata suprafata foii si se ruleaza. Rulourile obtinute se rasucesc in sens invers — de la capete spre mijloc — dupa care se modeleaza in forma de melc. Se asaza in tava unsa cu ulei, se lasa sa creasca circa 20 minute, se introduc in cuptor si se ooc la temperatura moderata (180-220°C). Cand produsul este aproape copt, se unge cu sirop pe deasupra si se introduce din nou in cuptor pentru rumenire.
Dupa coacere, se scot din cuptor, se lasa putin sa se raceasca si se insiropeaza cu siropul cald (45-50°C).