Invartita cu nuci

Jun 22, 2014 - Dulciuri

Ingrediente
  • Pentru aluat
  • 4,3 kg faina
  • 200 g drojdie de bere
  • 80 g sare
  • Pentru modelat
  • 800 g ulei
  • 600 g margarina
  • Pentru uns tavile
  • 100 g ulei
  • Pentru umplutura
  • 1,4 kg miez de nuca
  • 400 g zahar
  • Pentru sirop
  • 800 g zahar
  • 400 g glucoza
  • 100 g razatura de lamaie
  • putina vanilina
  • 25 ml esenta de rom
  • Portii: 10
  • Timp de preparare: peste 120 minute
mod de preparare

Operatii pregatitoare

Faina se cerne. Miezul de nuca se alege de impuritati, se usuca in cuptor si se zdrobeste cu merdeneaua. Margarina se incalzeste la temperatura de 30-40°C si se amesteca cu uleiul.

Prepararea aluatului

Drojdia de bere si sarea se dizolva in circa 2,400 1. apa calduta si se framanta cu faina. Se obtine un aluat de consistenta potrivita care se unge cu ulei la suprafata si se lasa in repaos pe planseta unsa cu ulei, circa 30 minute.

Prepararea umpluturii

Miezul de nuca se amesteca cu zaharul.

Prepararea siropului

Zaharul si glucoza se dizolva in circa 1 l apa, se fierb circa 10 minute pina se obtine un sirop „legat", se ia de pe foc, se lasa putin sa se raceasca si se adauga esenta de rom, razatura de lamaie si vanilina.

Modelarea, coacerea si finisarea produsului

Aluatul se imparte in 4-5 bucati egale, care se intind cu merdeneaua, apoi cu mana, pe planseta unsa cu ulei, in foi foarte subtiri (1-2 mm). Foile se ung cu grasime, apoi se presara nuca amestecata cu zahar, pe toata suprafata foii si se ruleaza. Rulourile obtinute se rasucesc in sens invers — de la capete spre mijloc — dupa care se modeleaza in forma de melc. Se asaza in tava unsa cu ulei, se lasa sa creasca circa 20 minute, se introduc in cuptor si se ooc la temperatura moderata (180-220°C). Cand produsul este aproape copt, se unge cu sirop pe deasupra si se introduce din nou in cuptor pentru rumenire.

Dupa coacere, se scot din cuptor, se lasa putin sa se raceasca si se insiropeaza cu siropul cald (45-50°C).

  • Gramaj produs finit: 10 kg

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri