Jun 22, 2014 - Dulciuri
Operatii pregatitoare
Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 1,100 1. apa calduta. Untul se incalzeste pana la temperatura de 35-40°C. Branza telemea se spala si se rade sau se toaca cu masina. Mararul se curata, se spala si se taie marunt. Laptele se fierbe. Laptele praf se dizolva in 1,600 l apa si se fierbe.
Prepararea maielei
Drojdia se amesteca cu zaharul si se dizolva in laptele caldut (35-40°C). Se amesteca cu faina. Se obtine maiaua peste care se presara putina faina, se lasa la fermentat (dospit) la temperatura de 35-40°C aproximativ 30-40 minute.
Prepararea aluatului
Ouale se amesteca cu sarea si zaharul, se adauga laptele cald (35-40°C) si razatura de lamiie. Se obtine o compozitie care se amesteca cu maiaua si se framanta cu faina. Dupa incorporarea intregii cantitati de faina, se adauga treptat untul cald (35-40°C) si se framanta pana la incorporarea completa. Framantarea se considera terminata atunci cand aluatul se desprinde de peretii vasului si apar la suprafata bule de aer, dupa care se lasa la dospit in vasul acoperit 60-75 minute.
Prepararea umpluturii
Branza telemea se amesteca cu ouale si mararul, pana la uniformizare.
Modelarea, coacerea si finisarea
Aluatul se imparte in 10 parti egale care se intind cu merdeneaua pe planseta unsa, in foi dreptunghiulare cu dimensiunea de circa 80/40 cm. si grosimea de 0,5-0,6 cm. Pe fiecare foaie se asaza umplutura in strat uniform, apoi se ruleaza. Se obtin rulouri care se modeleaza in forma de melc, se asaza in tava unsa, se lasa sa creasca 20-25 minute, se ung cu ou si se introduc in cuptor. Se coc la temperatura moderata (180-220°C).