Jun 22, 2014 - Dulciuri
Operatii pregatitoare
Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusul de ou praf se dizolva in circa 150 ml apa calduta. Laptele se fierbe. Laptele praf se dizolva in 2,500 l apa calduta si se fierbe. Untul si margarina se incalzesc pina la temperatura de 35-40°C. Cacaoa se cerne, se dizolva in 500 ml lapte si se fierbe.
Prepararea maielei
Drojdia se amesteca cu zaharul si se dizolva in laptele caldut (35-40°C). Se adauga treptat faina si se obtine maiaua peste care se presara putina faina si se lasa la fermentat (dospit) 15-20 minute la temperatura de 35-40°C.
Prepararea aluatului
Galbenusurile de ou se amesteca cu sarea circa 3-5 minute dupa care se adauga 300 g zahar si se bat pina se obtine o compozitie de consistenta unei creme. Se adauga treptat 1,400 litri lapte caldut (35-40°C) si se continua baterea pana la dizolvarea completa a zaharului. Separat, se amesteca 1,000 litru apa (35-40°C) cu razatura de lamaie si vanilina, apoi se toarna treptat peste compozitia de galbenusuri. Compozitia astfel obtinuta, se amesteca cu maiaua si se framanta cu faina. Dupa incorporarea intregii cantitati de faina, se adauga treptat grasimea incalzita si se framanta pana la incorporarea completa. Aluatul astfel obtinut se imparte in doua, o parte framantandu-se cu cacao. Se lasa sa creasca 20-30 minute.
Modelarea, coacerea si finisarea kuglofului
Fiecare parte de aluat (cu cacao si fara cacao) se imparte in cite 10 bucati egale, se intind pe planseta presarata cu faina in foi dreptunghiulare cu grosimea de 1 cm. Produsul se realizeaza din doua foi de aluat, una cu cacao si cealalta fara cacao, care se suprapun, apoi se ruleaza si se rasucesc. Se asaza in formele unse cu margarina si tapetate cu faina, se lasa sa creasca circa 30 minute, se introduc in cuptor si se coc la temperatura moderata (180-220°C). Dupa coacere, se lasa sa se raceasca putin, se scot din forme si se pudreaza cu zahar farin vanilat.