Langosi cu gem (din aluat dospit)

Jun 22, 2014 - Dulciuri

Ingrediente
  • Pentru maia
  • 1 kg faina
  • 300 g drojdie de bere
  • 50 g zahar
  • Pentru aluat
  • 5 kg faina
  • 500 g oua (10 buc) sau 110 g praf de oua integral
  • 250 g zahar
  • 1 g vanilina
  • 50 g sare
  • Pentru modelat
  • 50 g ulei
  • Pentru umplutura
  • 3,1 kg gem
  • 400 g pesmet
  • Pentru prajit
  • 1,2 kg ulei
  • Pentru decor
  • 200 g zahar farin (pudra)
  • putina vanilina
  • Portii: 100
  • Timp de preparare: peste 120 minute
mod de preparare

Operatii pregatitoare

Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 330 ml apa calduta.

Prepararea maielei

Drojdia se amesteca cu zaharul si se dizolva in circa 700 ml apa calduta (35-40°C). Se amesteca cu faina, se obtine maiaua peste care se presara putina faina si se lasa la fermentat (dospit) la temperatura de 35-40°C, pina isi mareste volumul de 2-3 ori.

Prepararea aluatului

Ouale se amesteca cu sarea, vanilina si zaharul, se adauga circa 2,700 litri apa calda (35-40°C). Se obtine o compozitie care se amesteca cu maiaua si se framanta cu faina. Se obtine un aluat de consistenta potrivita care se lasa la dospit circa 30 minute la temperatura de 35-40°C. Aluatul se imparte in 100 bucati egale, se modeleaza rotund pe planseta unsa cu ulei, se ung cu ulei si se lasa in repaos la temperatura de 35-40°C, circa 10 minute.

Prepararea umpluturii

Gemul se amesteca cu pesmetul pina la uniformizare.

Modelarea si prajirea langosilor

Fiecare bucata de aluat se intinde cu merdeneaua pe plaruseta unsa cu ulei, in foi ovale cu dimensiunea de circa 20 cm. si grosimea de 0,5 cm. La mijlocul foii se asaza circa 30 g. umplutura, se pliaza in doua, se preseaza marginile, se lasa sa creasca circa 30 minute la temperatura de 35-40°C pe planseta unsa cu ulei. Se introduc in baia de ulei incins, se prajesc circa 5 minute pe o parte apoi se intorc cu o paleta pe partea cealalta si se mai prajesc aproximativ 5 minute.

Dupa prajire, se scot din baia de ulei, se asaza pe un gratar, se lasa sa se scurga si se pudreaza cu zahar farin vanilat.

  • O bucata: 120 g

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri