Jun 22, 2014 - Dulciuri
Operatii pregatitoare
Faina si pesmetul se cern. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 300 ml apa calduta. Laptele se fierbe. Laptele praf se dizolva in 3,400 litri apa calduta si se fierbe.
Prepararea maielei
Drojdia se amesteca cu zaharul, se dizolva in laptele cald (35-40°C), se adauga treptat faina, se obtine maiaua peste care se presara putina faina si se lasa la fermentat (dospit) la temperatura de 35-40°C, aproximativ 30 minute.
Prepararea aluatului
Ouale se amesteca cu sarea si zaharul, se adauga laptele cald (35-40°C), vanilina, esenta de lamaie, maiaua si se framanta cu faina. Se obtine un aluat de consistenta potrivita care se lasa la fermentat circa 30 minute la temperatura de 35-40°C, apoi se imparte in 100 bucati egale, care se modeleaza rotund pe planseta unsa cu ulei si se lasa inca 10 minute la dospit.
Prepararea umpluturii
Merele se amesteca cu zaharul, pesmetul si vanilina pana la uniformizare.
Modelarea si prajirea langosilor
Fiecare bucata de aluat se intinde cu merdeneaua pe planseta unsa cu ulei, in foi ovale cu dimensiunea de circa 20 cm. si grosimea de aproximativ 0,5 cm. La mijlocul foii, se asaza circa 33 g. umplutura, se pliaza in doua, se preseaza marginile, se lasa sa creasca circa 30 minute pe planseta unsa cu ulei, la temperatura de 35-40°C. Se introduc in baia de ulei incins, se prajesc circa 5 minute pe o parte, apoi se intorc cu o paleta pe partea cealalta si se mai prajesc inca aproximativ 5 minute. Dupa prajire, se scot din baia de ulei, se asaza pe un gratar si se lasa sa se scurga si se pudreaza cu zahar farin vanilat.