Jun 22, 2014 - Dulciuri
Operatii pregatitoare
Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 300 ml apa calduta. Albusul de ou praf se dizolva in circa 230 ml apa calduta. Laptele se fierbe. Laptele praf se dizolva intr-un litru de apa calduta si se fierbe. Uleiul se incalzeste pina la temperatura de 35-40°C. Miezul de nuca se alege de impuritati si se zdrobeste cu merdeneaua.
Prepararea maielei
Drojdia se amesteca cu zaharul, se dizolva in laptele cald la temperatura de 35-40°C si se adauga treptat faina. Se obtine maiaua peste care se presara putina faina si se lasa la fermentat (dospit) la temperatura de 35-40°C, pana isi mareste volumul de 2-3 ori.
Prepararea aluatului
Ouale se amesteca cu sarea si zaharul, se adauga laptele cald (35-40°C) si vanilina. Se obtine o compozitie care se amesteca cu maiaua si se framanta cu faina. Dupa incorporarea intregii cantitati de faina, se adauga treptat uleiul incalzit (35-40°C) si se framanta pina la incorporarea completa. Framantarea se considera terminata atunci cand aluatul se desprinde de peretii vasului si apar la suprafata bule de aer, dupa care se lasa la dospit cu vasul acoperit 60-90 minute. In timpul fermentarii, se realizeaza 1-2 reframantari prin introducerea marginii aluatului spre interior.
Prepararea umpluturii
Albusurile de ou se amesteca cu zaharul si se bat aproximativ 10 minute dupa care se adauga miezul de nuca, scortisoara si vanilina. Se amesteca pana la uniformizare.
Modelarea si coacerea
Aluatul se imparte in 10 bucati egale care se intind cu merdeneaua pe planseta unsa cu ulei, in foi dreptunghiulare cu grosimea de circa 0,5 cm. Pe fiecare bucata se asaza umplutura in strat uniform, dupa care se ruleaza. Rulourile obtinute se taie in bucati potrivit gramajului, se asaza in tava unsa, pe partea taiata, se lasa sa creasca circa 20 minute apoi se ung cu ou la suprafata, se introduc in cuptor si se coc la temperatura moderata (180-220°C).
Prepararea siropului
Zaharul si glucoza se dizolva in circa 1 litru apa, se fierb 8-10 minute pana se obtine un sirop „legat“. Se ia vasul de pe foc, se adauga razatura de lamaie, vanilina si esenta de migdale.
Finisarea produsului
Dupa coacere si racire, melcii se introduc pe rand in siropul cald (circa 80°C) si se scot cu o paleta.