Melci cu branza de vaci si stafide (din aluat dospit)

Jun 22, 2014 - Dulciuri

Ingrediente
  • Pentru maia
  • 700 g faina
  • 175 g drojdie de bere
  • 500 ml lapte sau 50 g lapte praf
  • 50 g zahar
  • Pentru aluat
  • 3 kg faina
  • 500 g zahar
  • 1,1 l lapte sau 110 g lapte praf
  • 500 g oua (10 buc) sau 110 g praf de oua integral
  • 175 g ulei
  • 1 g vanilina
  • 20 g sare
  • Pentru modelat si uns tavile
  • 150 g ulei
  • Pentru umplutura
  • 2,5 kg branza de vaci
  • 350 g zahar
  • 250 g oua (5 buc) sau 55 g praf de oua integral
  • 250 g gris sau 350 g faina
  • 350 g stafide
  • 100 g razatura de lamaie
  • 1 g vanilina
  • Pentru decor
  • 100 g oua (2 buc)
  • Portii: 100
  • Timp de preparare: peste 120 minute
mod de preparare

Operatii pregatitoare

Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa iece. Praful de oua se dizolva in circa 500 ml. apa calduta. Laptele se fierbe. Laptele praf se dizolva in 1,400 litri apa calduta si se fierbe. Uleiul se incalzeste la temperatura de 35-40°C. Stafidele se curata de codite si se spala. Grisul se fierbe in circa 400 ml apa.

Prepararea maielei

Drojdia se amesteca cu zaharul, se dizolva in laptele cald (35-40°C) si se adauga treptat faina. Se obtine maiaua peste care se presara putina faina si se lasa la fermentat (dospit) la temperatura de 35-40°C pina isi mareste volumul de 2-3 ori.

Prepararea aluatului

Ouale se amesteca cu sarea si zaharul, se adauga laptele cald (35-40°C) si vanilina. Se obtine o compozitie care se amesteca cu maiaua si se framanta cu faina. Dupa incorporarea intregii cantitati de faina, se adauga treptat uleiul incalzit (35-40°C) si se framinta pina la incorporarea completa. Framintarea se considera terminata atunci cind aluatul se desprinde de peretii vasului si apar la suprafata bule de aer, dupa care se lasa la dospit cu vasul acoperit 60-90 minute. In timpul fermentarii, se realizeaza 1-2 reframantari, prin introducerea marginii aluatului spre interior.

Prepararea umpluturii

Branza de vaci se amesteca cu grisul (faina), ouale, zaharul, stafidele, razatura de lamiie si vanilina, pana se obtine o compozitie uniforma.

Modelarea, coacerea si finisarea produsului

Aluatul se imparte in 10 bucati egale care se intind cu merdeneaua pe planseta unsa cu ulei, in foi dreptunghiulare cu grosimea de circa 0,5 cm. Pe fiecare foaie se asaza umplutura in strat uniform, dupa care se ruleaza. Rulourile obtinute se taie bucati, potrivit gramajului, se asaza pe partea taiata in tava unsa, se lasa circa 20 minute sa creasca apoi se ung cu ou la suprafata, se introduc in cuptor si se coc la temperatura moderata (180-220°C).

  • O bucata: 80 g

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri