Jun 22, 2014 - Dulciuri
Operatii pregatitoare
Faina si pesmetul se cern. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 500 ml. apa calduta. Laptele se fierbe. Laptele praf se dizolva in 2 litri apa calduta si se fierbe. Uleiul se incalzeste la temperatura de 35-40°C.
Prepararea maielei
Drojdia se amesteca cu zaharul, se dizolva in laptele cald la (35-40°C) si se adauga treptat faina Se obtine maiaua peste care se presara putina faina si se lasa la fermentat (dospit) la temperatura de 35-40°C pana isi mareste volumul de 2-3 ori.
Prepararea aluatului
Ouale se amesteca cu sarea si zaharul, se adauga laptele cald (35-40°C) si vanilina. Se obtine o compozitie care se amesteca cu maiaua si se framanta cu faina. Dupa incorporarea intregii cantitati de faina, se adauga treptat uleiul incalzit (35-40°C) si se framanta pana la incorporarea completa. Framantarea se considera terminata atunci, cand aluatul se desprinde de peretii vasului si apar la suprafata bule de aer, dupa care se lasa la dospit cu vasul acoperit 60-90 minute. In timpul fermentarii, se realizeaza 1-2 reframantari prin introducerea marginii aluatului spre interior.
Prepararea umpluturii
Marmelada se amesteca cu pesmetul.
Modelarea si coacerea
Aluatul se imparte in 10 bucati egale, care se intind cu merdeneaua pe planseta unsa cu ulei, in foi dreptunghiulare cu grosimea de circa 0,5 cm. Pe fiecare foaie se asaza umplutura in strat uniform, dupa care se ruleaza. Rulourile obtinute se taie potrivit gramajului, apoi se asaza cu partea taiata in tava unsa, se lasa sa creasca circa 20 minute, se ung cu ou la suprafata, se introduc in cuptor si se coc la temperatura moderata (180-220°C).
Prepararea siropului
Zaharul si glucoza se dizolva in circa 100 ml. apa. Se fierb 8-10 minute pina cind siropul este „legat“. Se ia vasul de pe foc, se adauga vanilina si se lasa sa se raceasca putin (circa 80°C).
Finisarea produsului
Dupa coacere si racire, melcii se ung la suprafata cu siropul cald (circa 180°C).