Jun 22, 2014 - Dulciuri
Operatii pregatitoare
Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 330 ml apa calduta. Laptele se fierbe. Laptele praf se dizolva in 1,200 litri apa calduta si se fierbe. Untul si 200 g ulei se incalzesc pana la temperatura de 30-35°C. Stafidele se curata de codite si se spala.
Prepararea maielei
Drojdia se amesteca cu zaharul, se dizolva in laptele cald (35-40°C) si se adauga treptat faina. Se obtine maiaua peste care se presara putina faina si se lasa la fermentat (dospit) la temperatura de 35-40°C pana isi mareste volumul de 2-3 ori.
Prepararea aluatului
Ouale se amesteca cu sarea si zaharul, se adauga laptele cald (35-40°C) si vanilina. Se obtine o compozitie care se amesteca cu maiaua si se framanta cu faina. Dupa incorporarea intregii cantitati de faina, se adauga treptat grasimea incalzita (35-40°C) si se framanta pana la incorporarea completa. Framantarea se considera terminata atunci cand aluatul se desprinde de peretii vasului si apar la suprafata bule de aer, dupa care se lasa la dospit cu vasul acoperit 60-90 minute. In timpul fermentarii, se realizeaza 1-2 reframantari prin introducerea marginii aluatului spre interior.
Modelarea, coacerea si finisarea produsului
Aluatul se intinde pe planseta unsa cu ulei, in foaie cu grosimea de circa 0,5 cm care se taie in straifuri cu dimensiunea de circa 6/20 cm. La baza fiecarui straif se presara stafidele si zaharul, dupa care se pliaza in doua pe lungime, se unge cu grasime si se ruleaza, realizindu-se melcul. Se asaza in tava unsa, se lasa circa 20 minute sa creasca, se introduc in cuptor si se coc la temperatura moderata (180-220°C). Dupa coacere si racire, se pudreaza cu zahar farin vanilat.