Jun 22, 2014 - Dulciuri
Operatii pregatitoare
Faina si pesmetul se cern.
Prepararea maielei
Drojdia se amesteca cu zaharul si se dizolva in circa 600 ml apa calda (35-40°C), se adauga treptat faina, se obtine maiaua peste care se presara putina faina si se lasa la fermentat (dospit) 20-30 minute, la temperatura de 35-40°C.
Prepararea aluatului
Untul se preseaza cu merdeneaua pentru eliminarea apei, se amesteca cu untura si faina in asa fel incat faina sa fie distribuita uniform. Se modeleaza in forma de patrat si se lasa la rece la temperatura de + 4°C aproximativ 20 minute. Separat, se framanta aluatul din faina, otet, sare, zahar, maia si circa 1,300 litri apa. Se obtine un aluat de consistenta potrivita care se intinde in forma de patrat cu marginile mai subtiri si mijlocul mai gros in care se impacheteaza untul, apoi se intinde pe planseta presarata cu faina in foaie groasa de circa 1 cm care se impatureste in patru si se lasa la rece ( + 4°C) aproximativ 15 minute. Aceasta operatiune de turare, impaturire si racire se mai repeta inca de doua ori.
Prepararea umpluturii
Marmelada se amesteca cu pesmetul, esenta si vanilina pina la uniformizare.
Modelarea si coacerea
Aluatul se intinde cu merdeneaua pe planseta presarata cu faina in foi dreptunghiulare cu grosimea de circa 0,5 cm., peste ele se asaza umplutura in strat uniform, se taie in straifuri si se ruleaza. Se portioneaza in bucati potrivit gramajului si se asaza in tava avind grija ca terminatia ruloului sa acopere partea taiata. Se coc la temperatura moderata (180-220°C).
Prepararea siropului
Zaharul si glucoza se dizolva in circa 600 ml. apa. Compozitia obtinuta se fierbe aproximativ 10 minute pina se obtine un sirop „legat“, se ia de pe foc si se adauga razatura de lamaie.
Finisarea produsului
Dupa coacere si racire, melcii se introduc in siropul cald (circa 60°C), se insiropeaza, se scot cu o paleta si se asaza in ambalaje care sa le asigure integritatea pe timpul pastrarii si transportului.