Melci prahoveni (din aluat dospit)

Jun 22, 2014 - Dulciuri

Ingrediente
  • Pentru maia
  • 800 g faina
  • 150 g drojdie de bere
  • 50 g zahar
  • Pentru aluat
  • 4,2 kg faina
  • 200 g faina ptr turat
  • 1 kg unt amestec cu margarina 50%
  • 1 kg untura
  • 150 g zhar
  • 40 ml otet
  • 100 g sare
  • Pentru umplutura
  • 2,8 kg marmelada
  • 600 g pesmet
  • 10 g esenta de rom
  • 1 g vanilina
  • Pentru sirop
  • 800 g zahar
  • 800 g glucoza
  • 100 g razatura de lamaie
  • Portii: 100
  • Timp de preparare: peste 120 minute
mod de preparare

Operatii pregatitoare

Faina si pesmetul se cern.

Prepararea maielei

Drojdia se amesteca cu zaharul si se dizolva in circa 600 ml apa calda (35-40°C), se adauga treptat faina, se obtine maiaua peste care se presara putina faina si se lasa la fermentat (dospit) 20-30 minute, la temperatura de 35-40°C.

Prepararea aluatului

Untul se preseaza cu merdeneaua pentru eliminarea apei, se amesteca cu untura si faina in asa fel incat faina sa fie distribuita uniform. Se modeleaza in forma de patrat si se lasa la rece la temperatura de + 4°C aproximativ 20 minute. Separat, se framanta aluatul din faina, otet, sare, zahar, maia si circa 1,300 litri apa. Se obtine un aluat de consistenta potrivita care se intinde in forma de patrat cu marginile mai subtiri si mijlocul mai gros in care se impacheteaza untul, apoi se intinde pe planseta presarata cu faina in foaie groasa de circa 1 cm care se impatureste in patru si se lasa la rece ( + 4°C) aproximativ 15 minute. Aceasta operatiune de turare, impaturire si racire se mai repeta inca de doua ori.

Prepararea umpluturii

Marmelada se amesteca cu pesmetul, esenta si vanilina pina la uniformizare.

Modelarea si coacerea

Aluatul se intinde cu merdeneaua pe planseta presarata cu faina in foi dreptunghiulare cu grosimea de circa 0,5 cm., peste ele se asaza umplutura in strat uniform, se taie in straifuri si se ruleaza. Se portioneaza in bucati potrivit gramajului si se asaza in tava avind grija ca terminatia ruloului sa acopere partea taiata. Se coc la temperatura moderata (180-220°C).

Prepararea siropului

Zaharul si glucoza se dizolva in circa 600 ml. apa. Compozitia obtinuta se fierbe aproximativ 10 minute pina se obtine un sirop „legat“, se ia de pe foc si se adauga razatura de lamaie.

Finisarea produsului

Dupa coacere si racire, melcii se introduc in siropul cald (circa 60°C), se insiropeaza, se scot cu o paleta si se asaza in ambalaje care sa le asigure integritatea pe timpul pastrarii si transportului.

  • O bucata: 130 g

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri