Melci vanilati (din aluat dospit)

Jun 22, 2014 - Dulciuri

Ingrediente
  • Pentru maia
  • 1 kg faina
  • 160 g drojdie de bere
  • 700 ml lapte sau 70 g lapte praf
  • 100 g zahar
  • Pentru aluat
  • 3,3 kg faina
  • 100 g zahar
  • 1,2 l lapte sau 120 g lapte praf
  • 300 g unt ameste cu margarina 50%
  • 300 g oua (6 bucati) sau 70 g praf de oua integral
  • 40 g sare
  • 1 g vanilina
  • Pentru modelat
  • 50 g ulei
  • Pentru umplutura
  • 700 g margarina
  • 400 g faina
  • 200 g zahar
  • 300 g oua (6 bucati) sau 70 g praf de oua inte
  • 1 g vanilina
  • Pentru sirop (lapte indulcit)
  • 2 l lapte sau 200 g lapte praf
  • 500 g zahar
  • putina vanilina
  • 50 g esenta de rom
  • Pentru uns tavile
  • 50 g ulei
  • Pentru decor
  • 100 g oua (2 buc)
  • Portii: 100
  • Timp de preparare: peste 120 minute
mod de preparare

Operatii pregatitoare

Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 400 ml apa calduta. Laptele se fierbe. Laptele praf se dizolva in 3,900 litri apa calduta si se fierbe. Uleiul si untul se incalzesc la temperatura de 35-40°C. Margarina se incalzeste pina la 20°C.

Prepararea maielei

Drojdia se amesteca cu zaharul se dizolva in laptele cald (35-40°C) si se framanta cu faina. Se obtine maiaua peste care se presara putina faina si se lasa la fermentat (dospit) la temperatura de 35-40°C aproximativ 30 minute.

Prepararea aluatului

Ouale se amesteca cu sarea, zaharul si vanilina, se adauga laptele cald (35-40°C). Compozitia obtinuta se amesteca cu maiaua si se framanta cu faina. Dupa incorporarea intregii cantitati de faina, se adauga grasimea ancalzita (35-40°C) si se framanta pana la incorporarea completa. Se lasa la fermentat (dospit) circa 30 minute.

Prepararea umpluturii

Margarina incalzita (20°C), se amesteca cu ouale, zaharul, faina si vanilina pina la omogenizare.

Modelarea si coacerea

Aluatul se imparte in 4 parti egale care se intind cu merdeneaua pe planseta, in foi cu grosimea de 6-7 milimetri. Pe fiecare foaie se intinde compozitia de margarina in strat uniform, apoi se ruleaza. Se obtin rulouri care se portioneaza potrivit gramajului in bucati de 3-4 cm. Se asaza in tava unsa cu ulei, se lasa sa creasca circa 20 minute, se ung cu ou, se introduc in cuptor si se coc la temperatura moderata (180-220°C).

Separat, se fierbe laptele cu zaharul, se lasa sa se raceasca putin si se adauga vanilina si esenta de rom.

Finisarea produsului

Dupa coacere, melcii se lasa sa se raceasca putin, se introduc pe rand in laptele indulcit si cald (circa 60°C) si se lasa sa se scurga.

  • O bucata: 95 g

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri