Placinta cu branza de vaci (din aluat lintzer)

Jun 23, 2014 - Dulciuri

Ingrediente
  • Pentru aluat
  • 2 kg faina
  • 1,2 kg unt amestec cu margarina 50 %
  • 600 g oua (12 galbenusuri) sau 90 g galbenus de ou praf
  • 10 g bicarbonat
  • 10 ml otet
  • 10 g sare
  • putina vanilina
  • Pentru modelat
  • 100 g faina
  • Pentru umplutura
  • 4,2 kg branza de vaci
  • 600 g zahar
  • 450 g oua (9 buc) sau 100 g praf de ou integral
  • 400 g stafide
  • 300 g faina
  • 100 g razatura de lamaie
  • Pentru decor
  • 200 g zahar farin
  • vanilina
  • Portii: 100
  • Timp de preparare: peste 120 minute
mod de preparare

Operatii pregatitoare

Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusul de ou praf se dizolva in circa 130 ml apa calduta. Praful de oua integral se dizolva in circa 300 ml apa calduta. Bicarbonatul se dizolva in otet. Stafidele se curata de codite si se spala.

Prepararea aluatului

Untul se spumeaza cu zaharul farin, se adauga treptat galbenusurile de ou, sarea si vanilina, se continua baterea pina ce compozitia capata consistenta unei creme, dupa care se adauga bicarbonatul dizolvat in otet. Compozitia se amesteca in continuare pana la completa omogenizare. Apoi se adauga faina, se amesteca usor pana se incorporeaza toata cantitatea, dupa care se lasa la rece circa 30 minute.

Prepararea umpluturii

Brinza de vaci se amesteca cu ouale, zaharul, faina, stafidele si razatura de lamaie, pana se obtine o compozitie omogena.

Prepararea placintei

Aluatul obtinut se imparte in doua bucati egale. O bucata de aluat se intinde cu ajutorul merdenelei pe o coala de hartie alba presarata cu faina, pina se obtine o foaie cu grosimea de circa 0,5 cm. Se asaza in tava, se indeparteaza hartia si se perforeaza din loc in loc pe toata suprafata, cu furculita sau croseta. Se coace pe jumatate si se lasa sa se raceasca in tava. Dupa ce foaia s-a racit, se asaza umplutura in strat uniform, apoi se asaza a doua foaie care a fost intinsa la fel ca prima. Se introduce in cuptor si se coace la temperatura moderata (180-220°C). Dupa coacere si racire, se portioneaza potrivit gramajului si se pudreaza cu zahar farin vanilat.

  • O portie: 85 g

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri