Jun 23, 2014 - Dulciuri
Operatii pregatitoare
Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece, se separa galbenusurile de albusuri. Galbenusul de ou praf, se dizolva in circa 130 ml. apa calduta. Bicarbonatul se dizolva in otet. Miezul de nuca se curata de impuritati, se prajeste putin si se zdrobeste cu merdeneaua.
Prepararea aluatului
Untul se spumeaza cu zaharul farin, se adauga treptat galbenusurile de ou, sarea si vanilina, se continua baterea pina ce compozitia capata consistenta unei creme, dupa care se adauga bicarbonatul dizolvat in otet. Apoi se adauga faina, se amesteca usor pana se incorporeaza intreaga cantitate, dupa care se lasa la rece circa 30 minute.
Prepararea umpluturii
Gemul se amesteca cu miezul de nuca.
Modelarea, coacerea si finisarea produsului
Aluatul obtinut se imparte in 3 bucati egale, care se intind cu merdeneaua pe coli de hartie alba presarate cu faina. Se obtin 3 foi cu grosimea de circa 5 milimetri. Se asaza in tavi, se indeparteaza hartia, se introduc in cuptor si se coc la temperatura moderata (180-220°C). Dupa coacere, se lasa sa se raceasca, se scot din tavi, apoi se trece la asamblarea produsului : Se asaza pe tava o foaie, peste care se intinde in strat uniform jumatate din cantitatea de umplutura se aplica a doua foaie, peste care se intinde restul cantitatii de umplutura si se acopera cu a treia foaie. Ultima foaie se unge cu un strat subtire de gem, peste care se presara miezul de nuca. Se lasa la rece pentru fragezire, circa 12 ore, se portioneaza in bucati potrivit gramajului si se pudreaza cu zahar farin vanilat.