Placinta cu gem si nuci (din aluat lintzer)

Jun 23, 2014 - Dulciuri

Ingrediente
  • Pentru aluat
  • 2 kg faina
  • 1,2 kg unt amestec cu margarina 50%
  • 300 g oua (12 galbenusuri) sau 90 g galbenus de ou praf
  • 600 g zahar farin
  • 10 g bicarbonat
  • 10 ml otet
  • 10 g sare
  • vanilina
  • Pentru modelat
  • 100 g faina
  • Pentru umplutura
  • 3 kg gem
  • 500 g miez de nuca
  • Pentru decor
  • 200 g zahar farin
  • vanilina
  • 200 g miez de nuca
  • 300 g gem
  • Portii: 100
  • Timp de preparare: peste 120 minute
mod de preparare

Operatii pregatitoare

Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece, se separa galbenusurile de albusuri. Galbenusul de ou praf, se dizolva in circa 130 ml. apa calduta. Bicarbonatul se dizolva in otet. Miezul de nuca se curata de impuritati, se prajeste putin si se zdrobeste cu merdeneaua.

Prepararea aluatului

Untul se spumeaza cu zaharul farin, se adauga treptat galbenusurile de ou, sarea si vanilina, se continua baterea pina ce compozitia capata consistenta unei creme, dupa care se adauga bicarbonatul dizolvat in otet. Apoi se adauga faina, se amesteca usor pana se incorporeaza intreaga cantitate, dupa care se lasa la rece circa 30 minute.

Prepararea umpluturii

Gemul se amesteca cu miezul de nuca.

Modelarea, coacerea si finisarea produsului

Aluatul obtinut se imparte in 3 bucati egale, care se intind cu merdeneaua pe coli de hartie alba presarate cu faina. Se obtin 3 foi cu grosimea de circa 5 milimetri. Se asaza in tavi, se indeparteaza hartia, se introduc in cuptor si se coc la temperatura moderata (180-220°C). Dupa coacere, se lasa sa se raceasca, se scot din tavi, apoi se trece la asamblarea produsului : Se asaza pe tava o foaie, peste care se intinde in strat uniform jumatate din cantitatea de umplutura se aplica a doua foaie, peste care se intinde restul cantitatii de umplutura si se acopera cu a treia foaie. Ultima foaie se unge cu un strat subtire de gem, peste care se presara miezul de nuca. Se lasa la rece pentru fragezire, circa 12 ore, se portioneaza in bucati potrivit gramajului si se pudreaza cu zahar farin vanilat.

  • O portie: 70 g

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri