Jun 24, 2014 - Dulciuri
Operatii pregatitoare
Faina si pesmetul se cern. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece, se separa galbenusurile de albusuri. Galbenusul de ou praf, se dizolva in circa 130 ml. apa calduta. Bicarbonatul se dizolva in otet. Morcovii se spala, se curata si se rad pe razatoare. Scortisoara se macina si se cerne.
Prepararea aluatului
Untul se spumeaza cu zahar farin, se adauga treptat galbenusurile de ou, sarea si vanilina, se continua baterea pina ce compozitia capata consistenta unei creme, dupa care se adauga bicarbonatul dizolvat in otet. Compozitia se amesteca in continuare pana la completa omogenizare. Apoi, se adauga faina, se amesteca usor pana se incorporeaza toata cantitatea dupa care se lasa la rece circa 30 minute.
Prepararea umpluturii
Morcovii se inabusa cu margarina circa 25 minute, se adauga treptat circa 200 ml. apa amestecandu-se continuu pentru a nu se prinde de vas. Dupa inabusire, se lasa sa se raceasca, se adauga zaharul, scortisoara, gemul si 100 g pesmet. Se amesteca pana se omogenizeaza.
Modelarea, coacerea si finisarea produsului
Aluatul obtinut se imparte in 2 bucati egale. O bucata de aluat se intinde cu merdeneaua pe o coala de hartie alba presarata cu faina, pana se obtine o foaie cu grosimea de circa 0,5 cm. Se asaza pe tava, se indeparteaza hartia si se perforeaza din loc in loc pe toata suprafata, cu furculita sau croseta. Se coace pe jumatate, se lasa sa se raceasca in tava. Dupa ce foaia s-a racit, se presara 100 g pesmet peste care se intinde umplutura in strat uniform, se presara restul de pesmet, apoi se asaza a doua foaie care a fost intinsa la fel ca prima. Se introduce in cuptor si se coace la temperatura moderata (180-220°C).
Dupa coacere si racire, se portioneaza potrivit gramajului, in bucati patrate si se pudreaza cu zahar farin vanilat