Placinta cu nuci (din aluat lintzer)

Jun 24, 2014 - Dulciuri

Ingrediente
  • Pentru aluat
  • 1,750 kg faina
  • 1,150 kg unt in amestec cu margarina 50%
  • 600 g zahar farin
  • 150 g oua (galbenusuri 6 buc) sau 45 g galbenus de ou praf
  • 600 g miez de nuca
  • 20 g scortisoara
  • 15 g bicarbonat
  • 15 ml otet
  • 10 g sare
  • Pentru modelat
  • 100 g faina
  • Pentru umplutura
  • 1,650 kg miez de nuca
  • 1,5 kg zahar
  • 150 g oua (albusuri 6 buc) sau 25 g albus de ou praf
  • 150 ml rom
  • 20 g scortisoara
  • vanilina
  • Pentru decor
  • 200 g zahar farin
  • vanilina
  • Portii: 100
  • Timp de preparare: peste 120 minute
mod de preparare

Operatii pregatitoare

Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Galbenusul de ou praf se dizolva in circa 70 ml apa calduta. Albusul de ou praf se dizolva in circa 130 ml apa calduta. Bicarbonatul se dizolva in otet. Scortisoara se macina si se cerne. Miezul de nuca se alege de impuritati si se zdrobeste cu merdeneaua sau se macina, apoi se amesteca cu faina.

Prepararea aluatului

Untul se spumeaza cu zaharul farin, se adauga treptat ouale, sarea, scortisoara si se continua baterea pana ce compozitia capata consistenta unei creme si se adauga bicarbonatul dizolvat in otet. Apoi se adauga faina amestecata cu miezul de nuca, se amesteca usor pana se incorporeaza toata cantitatea, dupa care se lasa in repaos la rece circa 30 minute.

Prepararea umpluturii

Miezul de nuca se amesteca cu zaharul, albusul de ou, vanilie, scortisoara si romul pana se obtine o compozitie uniforma.

Modelarea, coacerea si finisarea produsului

Aluatul se imparte in doua bucati egale. O bucata de aluat se intinde cu merdeneaua pe o coala de hartie alba presarata cu faina, se obtine o foaie cu grosimea de 0,5 cm. Se asaza in tava, se indeparteaza hartia si se perforeaza din loc in loc pe toata suprafata cu furculita sau croseta. Se coace pe jumatate si se lasa sa se raceasca in tava. Dupa ce foaia s-a racit se intinde umplutura in strat uniform apoi se asaza a doua foaie care a fost intinsa la fel ca prima. Se introduce in cuptor si se coace la temperatura moderata (180-220°C).

Dupa coacere si racire se portioneaza in bucati patrate sau dreptunghiulare. Se pudreaza cu zahar farin vanilat.

  • O portie: 75 g

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri