Jun 23, 2014 - Dulciuri
Operatii pregatitoare
Faina si pesmetul se cern. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in 0,500 l apa calduta. Uleiul (margarina) se incalzeste la temperatura de 35-40°C. Scortisoara se macina si se cerne. Laptele se fierbe. Laptele praf se dizolva in 2 litri apa calduta si se fierbe.
Prepararea maielei
Drojdia se amesteca cu zaharul, se dizolva in laptele cald (35-40°C) si se adauga treptat faina. Se obtine maiaua peste care se presara putina faina si se lasa la fermentat (dospit) la temperatura de 35-40°C pana isi mareste volumul de 2-3 ori.
Prepararea aluatului
Ouale se amesteca cu sarea si zaharul, se adauga laptele cald (35-40°C) si vanilina. Se obtine o compozitie care se amesteca cu maiaua si se framanta cu faina. Dupa incorporarea intregii cantitati de faina se adauga treptat uleiul (margarina) incalzit (35-40°C) si se framanta pana la incorporarea completa. Framantarea se considera terminata atunci cand aluatul se desprinde de peretii vasului si apar la suprafata bule de aer, dupa care se lasa la fermentat (dospit) cu vasul acoperit, 60-90 minute.
Prepararea umpluturii
Merele rase se amesteca cu zaharul, pesmetul, scortisoara si vanilina.
Modelarea, coacerea si finisarea produsului
Aluatul se imparte in 100 bucati egale care se modeleaza rotund pe planseta unsa cu ulei. Fiecare bucata se intinde cu merdeneaua, in forma de patrat cu latura de circa 8 cm. Pe fiecare bucata se asaza circa 60 g umplutura, dupa care se unesc colturile opuse doua cite doua. Se asaza in tava unsa si se lasa sa creasca circa 20 minute. Se ung cu ou la suprafata, se introduc in cuptor si se coc la temperatura moderata (180-220°C).