Jun 24, 2014 - Dulciuri
Operatii pregatitoare
Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Se separa galbenusurile de albusuri. Galbenusul de ou praf se dizolva in circa 330 ml. apa calduta. Praful de ou integral se dizolva in circa 500 ml. apa calduta. Bicarbonatul se dizolva in otet. Stafidele se curata de codite si se spala. Fructele confiate se taie in cuburi mici.
Prepararea aluatului
Untul se spumeaza cu zahar farin, se adauga treptat ouale, sarea si vanilina, se continua baterea pana ce compozitia capata consistenta unei creme, dupa care se adauga bicarbonatul dizolvat in otet. Compozitia se amesteca in continuare pana la completa omogenizare. Apoi se adauga faina, se amesteca usor pana se incorporeaza toata cantitatea, dupa care se lasa la rece circa 30 minute.
Modelarea, coacerea si asamblarea
Aluatul obtinut se imparte in 8 bucati, care se intind cu ajutorul merdenelei pe coli de hirtie alba presarate cu faina, se obtin 8 foi cu grosimea de circa 0,3 cm. Se asaza in tavi si se introduc la cuptor. Se coc la temperatura moderata (180-220°C). Dupa coacere, se scot din tava, se lasa sa se raceasca si se indeparteaza hartia, apoi se trece la asamblarea lor, se asaza pe doua tavi cate o foaie peste care se intinde un strat de gem ; operatiunea se repeta pina se obtine produsul cu 4 straturi de foi si 3 de gem.
Prepararea glazurii si finisarea
Galbenusurile de ou se spumeaza cu zaharul farin, pana ce compozitia devine o crema, se adauga razatura de lamaie si vanilina, omogenizandu-se complet.
Glazura astfel preparata se intinde in strat uniform cu ajutorul unui cutit, pe suprafata produsului. Se decoreaza cu stafide si fructe confiate. Se introduc in cuptor circa 30 minute la temperatura de aproximativ 120°C, pentru a se intari glazura. Se scoate din cuptor, se lasa in tava pentru fragezit circa 12 ore. Se portioneaza potrivit gramajului.