Prajitura cu bezea

Mar 22, 2012 - Dulciuri

Cine mi-a dat reteta o numea Zapada murdara, dar m-am saturat de zapada din Bucuresti, asa ca am hotarat sa-i spun Prajitura cu bezea.

Ingrediente
  • Blat:
  • 7 oua
  • 7 linguri zahar
  • 7 linguri faina
  • 7 lingurite nes sau cafea Inca
  • 1/2 plic praf de copt
  • Crema:
  • 300 ml. lapte
  • 200 g. zahar
  • 4 galbenusuri
  • 4 linguri faina
  • 200 g. unt
  • 3-4 plicuri zahar vanilat
  • Bezea:
  • 4 albusuri
  • 7 linguri zahar
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • Portii: 15
  • Timp de preparare: sub 120 minute
mod de preparare

Blatul:

Inainte de a ne apuca de batut albusurile , amestecam intr-un castron faina , nesul si praful de copt.

7 albusuri batute spuma cu 7 linguri de zahar( se bat pana stau pe teluri)

Se adauga cele 7 galbenusuri unul cate unul si ingredientele uscate, incorporandu-le usor cu lingura.

Intreaga compozitie se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incalzit in prealabil. Se coace la o temperatura de 165 grade timp de 35-40 min.Pentru siguranta se face testul cu scobitoarea.

Cand blatul este copt se scoate din cuptor si se lasa la racit.

Blatul obtinut se taie in doua( ca la tort).

Crema:

Se freaca galbenusurile cu zaharul.Faina si laptele se pun alternativ pentru a nu forma cocoloase.

Cantitatea obtinuta se pune intr-o craticioara pe foc( eu am facut-o in tuci pentru a fi sigura ca nu se lipeste).

Se fierbe amestecandu-se bine pentru a nu se lipi.

Cand crema este fiarta, trebuie sa fie ca o ciulama, se lasa sa se raceasca putin si se adauga untul si zaharul vanilat.

Crem calduta se intinde peste primul blat , apoi se pune al doilea blat. Deasupra se orneaza cu bezeaua.

Bezea:

Cele 4 albusuri se bat cu 7 linguri de zahar timp de 20 minute la bain-marie.

Dupa 15 min. se pune zeama de lamaie, batandu-se in continuare inca 5 min.

Bezeaua se intinde peste blat, iar deasupra se rade ciocolata.

Se da la rece si se serveste dupa cateva ore.

  • Se poate coace si in forma rotunda.

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri