Prajitura cu gem (din aluat lintzer)

Jun 25, 2014 - Dulciuri

Ingrediente
  • Pentru aluat
  • 2 kg faina
  • 1,2 kg unt amestec cu margarina 50%
  • 600 g zahar farin
  • 300 g oua (12 galbenusuri) sau 90 g galbenus de ou praf
  • 10 g bicarbonat
  • 10 g otet
  • 1 g vanilina
  • 10 g sare
  • Pentru modelat
  • 100 g sare
  • Pentru umplutura
  • 5,5 kg gem
  • 750 g pesmet
  • esenta de migdale
  • Pentru barot
  • 400 g biscuiti
  • Pentru decor
  • 200 g zahar farin
  • 250 g fructe confiate (cirese)
  • vanilina
  • Portii: 100
  • Timp de preparare: peste 120 minute
mod de preparare

Operatii pregatitoare

Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece, se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusul de ou praf se dizolva in circa 130 ml apa calduta. Bicarbonatul se dizolva in otet. Pesmetul se cerne. Biscuitii se zdrobesc cu merdeneaua.

Prepararea aluatului

Untul se spumeaza cu zaharul farin, se adauga treptat galbenusurile de ou, sarea si vanilina si se continua baterea pana ce compozitia capata consistenta unei creme, dupa care se adauga bicarbonatul dizolvat in otet. Apoi se adauga faina, se amesteca usor pana se incorporeaza intreaga cantitate, dupa care se lasa la rece circa 30 minute.

Prepararea umpluturii

Gemul se amesteca cu pesmetul si esenta de migdale pana se obtine o compozitie uniforma.

Modelarea, coacerea si finisarea produsului

Din aluatul obtinut se intinde cu merdeneaua pe planseta presarata cu faina, o foaie cu grosimea de 3-4 milimetri. Cu ajutorul unei forme ovale, din aceasta foaie se decupeaza 200 bucati — cite 2 bucati pentru fiecare prajitura . Bucatile care constituie partea superioara a prajiturii, se perforeaza cu duiul in 3 locuri pentru a se realiza decorarea produsului. Formele astfel realizate se asaza in tava si se coc la temperatura moderata (180-220°C).

Dupa coacere si racire, pe fiecare bucata se asaza circa 60 g. umplutura si se acopera cu bucata perforata. Se baroteaza cu biscuiti, pe margini, se pudreaza cu zahar farin vanilat si se decoreaza cu fructe confiate, care se asaza in cele 3 orificii.

  • O portie: 100 g

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri