Jun 25, 2014 - Dulciuri
Operatii pregatitoare
Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua integral se dizolva in circa 400 ml apa calduta. Bicarbonatul se dizolva in otet. Rahatul impreuna cu biscuitii se toaca cu masina de tocat. Miezul de nuca se curata de impuritati, se prajeste putin la cuptor si se zdrobeste cu merdeneaua. Cacaoa se cerne.
Prepararea aluatului
Untul se spumeaza cu zaharul farin, se adauga treptat ouale, sarea si vanilina, se continua baterea pana ce compozitia capata consistenta unei creme, dupa care se adauga bicarbonatul dizolvat in otet. Compozitia se amesteca in continuare, pana la completa omogenizare. Apoi se adauga faina, se amesteca usor pana se incorporeaza toata cantitatea dupa care se lasa la rece circa 30 minute.
Prepararea umpluturii
Se spumeaza 1 kg de unt cu pasta de rahat si biscuiti, se adauga cacaoa dizolvata in 200 g unt incalzit, apoi vanilina, miezul de nuca, esenta de rom si se amesteca pana la uniformizare.
Modelarea, coacerea si finisarea
Aluatul obtinut se imparte in 8 bucati, care se intind cu ajutorul merdenelei pe coli de hartie presarate cu faina, se obtin 8 foi cu grosimea de circa 0,3 cm. Se asaza in tavi si se introduc in cuptor. Se coc la temperatura moderata (180-220°C). Dupa coacere, se scot din tava, se lasa sa se raceasca si se indeparteaza hartia, apoi se trece la asamblarea lor : se asaza pe 2 tavi cate o foaie peste care se intinde un strat de umplutura, operatiunea se repeta pana se obtine produsul cu 4 straturi de foaie si 3 de umplutura. Produsul obtinut se lasa la rece pentru fragezire, circa 5-6 ore. Se portioneaza in bucati potrivit gramajului si se pudreaza cu zahar farin vanilat.