Prajitura glazurata (din aluat fraged)

Jun 25, 2014 - Dulciuri

Ingrediente
  • Pentru aluat
  • 1,3 kg faina
  • 1 kg unt amestec cu margarina 50%
  • 750 g zahar farin
  • 300 g oua (12 galbenusuri) sau 90 g galbe
  • 250 ml lapte sau 25 g lapte praf
  • 25 g bicarbonat
  • 100 g lamai
  • 1 g vanilina
  • 50 g sare
  • Pentru uns tava
  • 25 g ulei
  • Pentru umplutura
  • 1,5 kg gem
  • 300 g oua (12 albusuri) sau 45 g albus de ou praf
  • 300 g miez de nuca
  • 600 g zahar tos
  • vanilina
  • Portii: 100
  • Timp de preparare: peste 120 minute
mod de preparare

Operatii pregatitoare

Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece, se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusul de ou praf se dizolva in circa 130 ml. apa calduta. Albusul de ou praf se dizolva in circa 350 ml apa calduta. Miezul de nuca se curata de impuritati, se prajeste putin in cuptor si se taie lame. Lamiile se spala, se rad de coaja si li se extrage sucul. Bicarbonatul se dizolva in suc de lamaie. Laptele praf se dizolva in 250 ml apa calduta.

Prepararea si coacerea aluatului

Untul se spumeaza cu zaharul farin, se adauga treptat galbenusurile de ou, laptele, sarea, vanilina, razatura de lamaie si se continua baterea pina ce compozitia capata consistenta unei creme. Se adauga bicarbonatul dizolvat in suc de lamaie, apoi se adauga faina, se amesteca usor pina se incorporeaza toata cantitatea. Compozitia obtinuta se intinde intr-o tava unsa, se niveleaza cu ajutorul unui cutit apoi se coace la temperatura moderata (180-220°C) si se lasa sa se raceasca.

Prepararea glazurii

Albusurile de ou se bat spuma, se adauga treptat zaharul apoi vanilina si se continua baterea pina la dizolvarea completa a zaharului.

Modelarea si finisarea produsului

Peste foaia coapta se intinde gemul apoi, cu ajutorul unui cutit se asaza in strat uniform glazura din albus, deasupra se presara miezul de nuca cit mai uniform, se introduce tava in cuptor circa 30 minute, la temperatura de aproximativ 120°C, pentru a se intari glazura. Se scoate din cuptor, se lasa in tava pentru fragezire circa 12 ore si se portioneaza potrivit gramajului.

  • O portie: 50 g

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri