Rulada cu mere

Jun 23, 2014 - Dulciuri

Ingrediente
  • Pentru maia
  • 1 kg faina
  • 250 g drojdie de bere
  • 600 ml lapte sau 60 g lapte praf
  • 100 g zahar
  • Pentru aluat
  • 4 kg faina
  • 1,4 l lapte sau 140 g lapte praf
  • 650 g zahar
  • 750 g oua (15 buc) sau 170 g praf de oua integra
  • 250 g ulei
  • 1 g vanilina
  • 50 g sare
  • Pentru modelat si uns tavile
  • 150 g ulei
  • Pentru umplutura
  • 5 kg mere rase conservate
  • 500 g pesmet
  • 500 g zahar
  • 25 g scortisoara
  • Pentru decor
  • 200 g zahar farin (pudra)
  • putina vanilina
  • Portii: 100
  • Timp de preparare: peste 120 minute
mod de preparare

Operatii pregatitoare

Faina si pesmetul se cern. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 500 ml apa calduta. Laptele se fierbe. Laptele praf se dizolva in 2 litri apa calduta si se fierbe. Scortisoara se macina si se cerne.

Prepararea maielei

Drojdia se amesteca cu zaharul, se dizolva in laptele cald (35-40°C), se adauga treptat faina si se lasa la fermentat (dospit) la temperatura de 35-40°C, pana isi mareste volumul de 2-3 ori.

Prepararea aluatului

Ouale se amesteca cu sarea si zaharul, se adauga laptele cald (35-40°C) si vanilina. Se obtine o compozitie care se amesteca cu maiaua si se framanta cu faina. Dupa incorporarea intregii cantitati de faina se adauga treptat grasimea incalzita (35-40°C) si se framanta pina la incorporarea completa. Framantarea se considera terminata atunci cind aluatul se desprinde de peretii vasului si apar la suprafata bule de aer, dupa care se lasa la dospit in vasul acoperit 60-90 minute. In timpul fermentarii, se realizeaza 1-2 reframantari, prin introducerea marginii aluatului spre interior.

Prepararea umpluturii

Merele rase se amesteca cu scortisoara, pesmetul si zaharul pana se obtine o compozitie uniforma.

Modelarea, coacerea si finisarea produsului

Aluatul se imparte in 10 bucati egale care se intind cu merdeneaua pe planseta unsa cu ulei, in foi dreptunghiulare cu grosimea de circa 0,5 cm. Pe fiecare foaie se asaza umplutura in strat uniform, dupa care se ruleaza. Rulourile obtinute se taie in bucati potrivit gramajului, apoi se asaza in tava unsa pe partea taiata. Se lasa circa 15 minute sa creasca, apoi se introduc in cuptor si se coc la temperatura moderata (180-220°C). Dupa coacere, se lasa sa se raceasca putin si se pudreaza cu zahar farin vanilat.

  • O bucata: 120 g

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri