Jun 26, 2014 - Dulciuri
Operatii pregatitoare
Faina si pesmetul se cern. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Se separa albusurile de galbenusuri. Albusul de ou praf se dizolva in circa 1,1 l apa calduta. Galbenusul de ou praf se dizolva in circa 400 ml apa calduta.
Prepararea foilor
Galbenusurile de ou se spumeaza cu 500 g de zahar si 300 ml apa, pana la dizolvarea completa a zaharului. Separat, albusurile se bat spuma apoi se adauga 450 g zahar, se continua baterea pana la dizolvarea acestuia, apoi se toarna peste galbenusuri, se amesteca pana la omogenizare, dupa care se adauga usor faina. Dupa incorporarea intregii cantitati de faina, se adauga treptat uleiul amestecand pana la omogenizare.
Modelarea si coacerea foilor de rulada
Compozitia obtinuta se intinde, cu ajutorul unui cutit, pe coli de hirtie alba, in strat de 4-5 milimetri. Se asaza in tavi, se introduc in cuptor si se coc la temperatura ridicata la inceput (250-220°C) apoi la temperatura moderata (220-180°C). Dupa coacere, se scot din cuptor, se iau de pe tavi, se lasa sa se raceasca putin, se pudreaza cu faina si se asaza suprapuse.
Prepararea umpluturii
Gemul sau pasta de fructe se amesteca cu pesmetul, esenta si vanilina pana la uniformizare.
Asamblarea si finisarea
Foile coapte si racite, se scot de pe hartie si se indeparteaza faina cu ajutorul unei perii. Pe fiecare foaie se intinde in strat uniform umplutura, apoi se ruleaza. Se obtin rulouri cu diametrul de 6-7 cm. Se lasa la rece (+4°C), aproximativ 3 ore, apoi se portioneaza potrivit gramajului si se pudreaza cu zahar farin vanilat.