Jun 23, 2014 - Dulciuri
Operatii pregatitoare
Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 270 ml apa calduta. Laptele praf se dizolva in 500 ml apa calduta. Grisul se fierbe in circa 500 ml apa.
Prepararea maielei
Drojdia se amesteca cu zaharul si se dizolva in laptele caldut (35-40°C). Se amesteca cu faina si se obtine maiaua peste care se presara putina faina, se lasa la fermentat (dospit) 30-40 minute, la temperatura de 35-40°C.
Prepararea aluatului
Ouale se amesteca cu sarea si zaharul, se adauga circa 1,500 l apa calduta (35-40°C) si vanilina. Se obtine o compozitie care se amesteca cu maiaua si se framanta cu faina. Se obtine un aluat de consistenta potrivita care se lasa la fermentat (dospit) 60-90 minute.
Prepararea umpluturii
Brinza Dorna, se amesteca cu branza de vaci, ouale, grisul (faina) zaharul si esenta de lamaie, pina se obtine o compozitie omogena.
Modelarea, coacerea
Aluatul se imparte in 10 bucati egale. Fiecare bucata se intinde cu merdeneaua pe planseta presarata cu faina, in foaie dreptunghiulara, de circa 35/20 cm apoi se asaza umplutura in strat uniform si se ruleaza. Rulourile obtinute se portioneaza potrivit gramajului, se asaza in tava pe partea taiata si se lasa sa creasca circa 15-20 minute. Se ung cu ou la suprafata si se introduc in cuptor. Se coc la temperatura moderata (180-220°C).