Rulouri cu gem (din aluat dospit)

Jun 23, 2014 - Dulciuri

Ingrediente
  • Pentru maia
  • 1 kg faina
  • 300 g drojdie de bere
  • 600 ml lapte sau 60 g lapte praf
  • 100 g zahar
  • Pentru aluat
  • 4 kg faina
  • 1,4 l lapte sau 140 g lapte praf
  • 650 g zahar
  • 750 g oua (15 buc) sau 170 g praf de oua integra
  • 250 g ulei
  • 1 g vanilina
  • 50 g sare
  • Pentru modelat si uns tavile
  • 150 g ulei
  • Pentru umplutura
  • 2,5 kg gem
  • 300 g pesmet
  • putina vanilina
  • Pentru decor
  • 150 g oua (3 buc)
  • 150 g zahar
  • 50 g glucoza
  • Portii: 100
  • Timp de preparare: peste 120 minute
mod de preparare

Operatii pregatitoare

Faina si pesmetul se cern. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 500 ml apa calduta. Laptele se fierbe. Laptele praf se dizolva in 2 litri apa calduta si se fierbe. Uleiul se incalzeste pina la temperatura de 35-40°C.

Prepararea maielei

Drojdia se amesteca cu zaharul, se dizolva in laptele cald (35-40°C) si se adauga treptat faina. Se obtine maiaua peste care se presara putina faina si se lasa la fermentat (dospit) la temperatura de 35-40°C pana isi mareste volumul de 2-3 ori.

Prepararea aluatului

Ouale se amesteca cu sarea si zaharul, se adauga laptele cald (35-40°C) si vanilina. Se obtine o compozitie care se amesteca cu maiaua si se framanta cu faina. Dupa incorporarea intregii cantitati de faina, se adauga treptat uleiul incalzit (35-40°C) si se framanta pina la incorporarea completa. Framantarea se considera terminata atunci cand aluatul se desprinde de peretii vasului si apar la suprafata bule de aer, dupa care se lasa la dospit cu vasul acoperit, 60-90 minute. In timpul fermentarii, se realizeaza 1-2 rertamantari prin introducerea marginii aluatului spre interior.

Prepararea umpluturii

Gemul se amesteca cu pesmetul si vanilina pana se obtine o compozitie uniforma.

Modelarea si coacerea rulourilor

Aluatul se imparte in 10 bucati egale din care se intind cu merdeneaua pe planseta unsa cu ulei, foi dreptunghiulare cu grosimea de circa 0,5 cm. Pe fiecare foaie se asaza umplutura in strat uniform, dupa care se ruleaza. Rulourile obtinute, se taie in bucati potrivit gramajului si se asaza in tava unsa, pe partea taiata. Se lasa circa 15 minute sa creasca, apoi se ung cu ou la suprafata, se introduc in cuptor si se coc la temperatura moderata (180-220°C).

Prepararea siropului

Zaharul si glucoza se dizolva in circa 100 ml apa, se fierb 8-10 minute pina cind siropul este „legat“, se ia vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca putin (circa 80°C).

Finisarea

Dupa coacere si racire, rulourile se ung la suprafata cu siropul cald (80°C).

  • O bucata: 100 g

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri