Jun 23, 2014 - Dulciuri
Operatii pregatitoare
Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 330 ml apa calduta. Biscuitii se zdrobesc cu merdeneaua pina se obtine o pulbere. Uleiul se incalzeste la temperatura de 35-40°C. Ouale se amesteca cu sarea, vanilina si otetul si se incalzesc la temperatura de 35-40°C. Untura se amesteca cu faina in asa fel, incat faina sa fie distribuita uniform. Se modeleaza in forma de patrat. Se lasa la rece (circa +4°C), aproximativ 25 minute.
Prepararea maielei
Drojdia se amesteca cu 150 ml. apa calduta (35-40°C) se adauga treptat faina. Se obtine maiaua care se presara cu putina faina si se lasa la fermentat (dospit) circa 15-20 minute.
Prepararea aluatului
Maiaua dospita se amesteca cu compozitia de oua si se framanta cu faina. Dupa incorporarea intregii cantitati de faina, se adauga treptat uleiul incalzit (35-40°C) si se framanta pana se incorporeaza toata cantitatea. Se obtine un aluat de consistenta potrivita care se intinde in forma de patrat cu mijlocul gros si marginile mai subtiri in care se impacheteaza untura, apoi se intinde pe planseta presarata cu faina, in foaie groasa de circa 1 cm, se impacheteaza in cinci si se lasa pe planseta in repaos circa 30 minute. Aceasta operatie de turare, impaturire si racire, se mai repeta inca odata.
Prepararea umpluturii
Gemul se amesteca cu biscuitii si esenta pina la uniformizare.
Modelarea si coacerea strudelelor
Aluatul se imparte in 2 bucati egale, care se intind pe planseta presarata cu faina, in foi cu grosimea de circa 0,5 cm si se taie in straifuri late de circa 10 cm. La baza straifurilor se asaza umplutura in strat uniform si se ruleaza. Rulourile obtinute se taie potrivit gramajului in bucati de circa 10 cm lungime, se asaza in tava si se lasa sa creasca circa 20 minute. Se introduc in cuptor si se coc la temperatura moderata (180-220°C).
Dupa coacere, se lasa sa se raceasca putin si se pudreaza cu zahar farin vanilat.