Jun 11, 2014 - Dulciuri
Operatii pregatitoare
Ouale se spala, se dezinfecteaza, se trec prin jet de apa rece si se separa albusurile de galbenusuri. Faina se cerne.
Tehnica prepararii
Blatul se prepara astfel : galbenusurile (75 g) se spumeaza cu 50 g zahar. Albusurile de ou (75 g) se bat spuma separat, se adauga 50 g zahar si se continua baterea pâna ce se formeaza o spuma tare. Albusurile se amesteca usor cu galbenusuri, adaugand treptat faina. Compozitia obtinuta se asaza intr-o forma tapetata cu hârtie, se niveleaza suprafata si se coace la cuptor cu temperatura moderata. Blatul copt se lasa sa se raceasca, se desprinde hârtia si se taie in bucati late de 5-6 cm. Siropul se prepara astfel : se fierbe 50 g zahar cu 100 ml apa, 5-10 minute, se raceste si se adauga rom. Bezeaua se prepara astfel : albusurile (20 buc.) se bat spuma adaugand treptat 200 g zahar, zahar vanilat si se continua baterea, pana ce se topesc cristalele de zahar. Bucatile de blat se asaza pe platou metalic, se insiropeaza (trampeaza) cu sirop; peste acestea se asaza inghetata si se acopera cu bezea de albus, astfel incât sa nu se vada blatul sau inghetata. Platoul se introduce la cuptor cu foc iute, 5 minute pentru a se intari bezeaua.
Prezentarea si servirea
Preparatul se prezinta pe platoul pe care a fost preparat. In momentul prezentarii la masa se stropeste cu rom si se da foc. Se serveste imediat.