Jun 25, 2014 - Dulciuri
Operatii pregatitoare
Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 760 ml apa calduta. Bicarbonatul se dizolva in otet. Laptele praf se dizolva in 3 l apa calduta. Caisele se curata de codite, se spala li se scot samburii si se taie felii. Sarea de lamiie se dizolva in 20 ml. apa calduta. Colorantul alimentar se dizolva in 20 ml apa.
Prepararea aluatului, modelarea si coacerea cojilor de tarte
Untul se amesteca cu zaharul farin pina se obtine o compozitie cremoasa, apoi, se adauga treptat ouale, razatura de lamaie, bicarbonatul dizolvat in otet, sarea si se framanta usor cu faina. Se obtine un aluat de consistenta potrivita care se lasa la rece la temperatura de +4°C, aproximativ 30 minute. Dupa trecerea timpului de repaos aluatul se imparte in 100 bucati egale, fiecare bucata de aluat se muleaza in forma de tarta, apoi se inteapa de 2-3 ori cu furculita sau croseta ca sa nu creasca in timpul coacerii. Se asaza formele in tava si se introduc in cuptor. Se coc la temperatura moderata (180-220°C). Dupa coacere se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca in formele in care s-au copt.
Prepararea cremei
Ouale se amesteca (se bat) intr-un vas, cu sarea apoi se adauga 700 ml lapte rece, si faina, continuandu-se amestecul pina la omogenizare, dupa care se adauga treptat restul de lapte fierbinte (90-95°C) in care a fost dizolvat zaharul. Se obtine o compozitie omogena care se pune la fiert. Se amesteca continuu pentru a nu se prinde de vas. Crema se ingroasa repede, formind bule de aer care dau aparenta ca este fiarta. Dupa aparitia bulelor de aer, crema se fierbe in continuare inca 15-20 minute pana cand incepe sa se subtieze din nou. Crema este fiarta atunci cind proba luata pe o lama de cutit, se desprinde usor dupa racire. Se ia de pe foc, se adauga vanilina si se amesteca pentru omogenizare.
Prepararea jeleului
Apa (circa 1 l) se fierbe cu glucoza si zaharul, se adauga amidonul dizolvat in 200 ml. apa rece, se continua fierberea circa 10 minute, amestecand continuu. Se ia de pe foc, se adauga colorantul alimentar, esenta si sarea de lamaie. Se amesteca pana se omogenizeaza.
Asamblarea si finisarea produsului
Cojile de tarte se scot din forme si se umplu cu crema de vanilie cu ajutorul unui pos cu dui. Se decoreaza cu felii de caise peste care se asaza un strat subtire de jeleu.