Jun 25, 2014 - Dulciuri
Operatii pregatitoare
Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 330 ml apa calduta. Bicarbonatul se dizolva in otet. Laptele praf se dizolva in 3 litri apa calduta. Capsunile se curata de codite, se spala si se lasa sa se scurga. Colorantul alimentar si sarea de lamaie se dizolva in cite 20 ml. apa.
Prepararea aluatului, modelarea si coacerea cojilor de tarte
Untul se amesteca cu zaharul farin pina se obtine o compozitie cremoasa, apoi se adauga treptat ouale, razatura de lamaie, bicarbonatul dizolvat in otet, sarea si se framanta usor cu faina. Se obtine un aluat de consistenta potrivita care se lasa la rece la temperatura de +4°C, aproximativ 30 minute. Dupa trecerea timpului de repaos, aluatul se imparte in 100 bucati egale, fiecare bucata de aluat se muleaza in forma de tarta, apoi se inteapa de 2-3 ori cu furculita sau croseta ca sa nu creasca in timpul coacerii. Se asaza formele in tava si se introduc in cuptor. Se coc la temperatura moderata (180~220°C). Dupa coacere, se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca in formele in care s-au copt.
Prepararea cremei
Zaharul se dizolva in 2,8 litri lapte si se fierbe. Separat, zeamilul si sarea se dizolva in circa 200 ml lapte rece, apoi se adauga peste laptele fierbinte (90-95°C) si se continua fierberea, amestecand pentru a nu se prinde de vas. Crema se ingroasa repede formand bule de aer care dau aparenta ca este fiarta. Dupa aparitia bulelor de aer, crema se fierbe in continuare inca 15-20 minute pana cand incepe sa se subtieze din nou. Crema este fiarta atunci cind proba luata pe o lama de cutit, se desprinde usor dupa racire. Se ia de pe foc, se lasa sa se raceasca putin, se amesteca pentru a nu se gelifica dupa care se adauga frisca batuta cu vanilina. Se amesteca pana se omogenizeaza.
Prepararea jeleului
Apa, (circa 1,2 litri) se fierbe cu glucoza si zaharul, se adauga amidonul dizolvat in 200 ml. apa rece, se continua fierberea circa 10 minute amestecand continuu. Se ia de pe foc, se adauga colorantul alimentar, esenta de capsuni si sarea de lamaie. Se amesteca pana se omogenizeaza.
Asamblarea si finisarea produsului
Cojile de tarte se scot din forme si se umplu cu crema de vanilie, cu ajutorul unui pos cu dui. Se decoreaza cu capsuni peste care se asaza un strat subtire de jeleu.