Jun 25, 2014 - Dulciuri
Operatii pregatitoare
Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusul de ou praf se dizolva in circa 220 ml apa calduta. Bicarbonatul se dizolva in otet. Laptele praf se dizolva in 2,8 litri apa calduta. Sarea de lamaie se dizolva in circa 20 ml apa. Fructele din compot se scurg de sirop si li se scot samburii.
Prepararea aluatului, modelarea si coacerea cojilor de tarte
Margarina se amesteca cu zaharul farin pana se obtine o compozitie alifioasa, apoi se adauga treptat ouale, razatura de lamiie, bicarbonatul dizolvat in otet, sarea, circa 300 ml apa si se framanta usor cu faina. Se obtine un aluat de consistenta potrivita care se lasa la rece la temperatura de +4°C, aproximativ 30 minute. Dupa trecerea timpului de repaos, aluatul se imparte in 100 bucati egale, fiecare bucata de aluat se muleaza in forma de tarta, apoi se perforeaza de 2-3 ori cu furculita sau croseta ca sa nu creasca in timpul coacerii. Se asaza formele in tava, se introduc in cuptor si se coc la temperatura moderata (180-220°C). Dupa coacere, se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca in formele in care s-au copt.
Prepararea cremei
Galbenusurile de ou se amesteca (se bat) intr-un vas, apoi se adauga 700 ml. lapte rece, sarea, faina, continuindu-se amestecul pana la omogenizare, dupa care se adauga treptat restul de lapte fierbinte (90-95°C), in care a fost dizolvat zaharul. Se obtine o compozitie omogena care se pune la fiert. Se amesteca continuu pentru a nu se prinde de vas. Crema se ingroasa repede ,formand bule de aer care dau aparenta ca aceasta este fiarta. Dupa aparitia bulelor de aer, crema se fierbe in continuare inca 10-15 minute pana cand incepe sa se subtieze din nou. Crema este fiarta cand proba luata pe o lama de cutit se desprinde usor dupa racire. Se ia de pe foc, se adauga vanilina si se amesteca pentru omogenizare.
Prepararea jeleului
Zaharul se dizolva in siropul din compot si se fierbe. Cand a dat in fiert se adauga gelatina dizolvata in 50 ml apa rece. Se continua fierberea circa 10 minute, se ia de pe foc, se lasa putin sa se raceasca si se adauga sarea de lamaie.
Asamblarea si finisarea produsului
Cojile de tarte se scot din forme si se umplu cu crema de vanilie cu ajutorul unui pos cu dui. Se asaza fructele, care se acopera cu un strat subtire de jeleu, se decoreaza cu frisca batuta cu ajutorul unu pos cu sprit, iar deasupra se asaza o bucata din fruct.