Jun 25, 2014 - Dulciuri
Operatii pregatitoare
Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 330 ml apa calduta. Bicarbonatul se dizolva in otet. Laptele praf se dizolva in 3 l apa calduta. Sarea de lamaie se dizolva in circa 20 ml apa. Strugurii se spala si se curata de codite. Colorantul se dizolva in circa 20 ml apa.
Prepararea aluatului, modelarea si coacerea cojilor de tarte
Untul se amesteca cu zaharul farin pana se obtine o compozitie cremoasa, apoi, se adauga treptat ouale, razatura de lamaie, bicarbonatul dizolvat in otet, sarea si se framanta usor cu faina. Se obtine un aluat de consistenta potrivita care se lasa la rece la temperatura de +4°C, aproximativ 30 minute. Dupa trecerea timpului de repaos, aluatul se imparte in 100 bucati egale, fiecare bucata de aluat se muleaza in forma de tarta, apoi se inteapa de 2-3 ori cu furculita sau croseta, cta sa nu creasca in timpul coacerii. Se asaza formele in tava si se introduc in cuptor. Se coc la temperatura moderata (180-220°C). Dupa coacere se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca in formele in care s-au copt.
Prepararea cremei
Zaharul se dizolva in 2,8 l lapte si se fierbe. Separat, zeamilul si sarea se dizolva in circa 200 ml lapte rece, apoi se adauga peste laptele fierbinte (90-95°C) si se continua fierberea amestecand pentru a nu se prinde de vas. Crema se ingroasa repede formand bule de aer care dau aparenta ca este fiarta. Dupa aparitia bulelor de aer, crema se fierbe in continuare inca 15-20 minute pana cand incepe sa se subtieze din nou. Crema este fiarta atunci cand proba luata pe o lama de cutit, se desprinde usor dupa racire. Se ia de pe foc, se lasa sa se raceasca putin, se amesteca pentru a nu se gelifica, dupa care se adauga frisca batuta cu vanilina. Se amesteca pana se omogenizeaza.
Prepararea jeleului
Apa (circa 1,2 l) se fierbe cu glucoza si zaharul, se adauga amidonul dizolvat in 200 ml apa rece, se continua fierberea circa 10 minute amestecand continuu. Se ia de pe foc, se adauga colorantul alimentar, esenta si sarea de lamiie. Se amesteca pana se omogenizeaza.
Finisarea produsului
Cojile de tarte se scot din forme si se umplu cu crema de vanilie, cu ajutorul unui pos cu dui. Se decoreaza cu boabe de struguri peste care se asaza un strat subtire de jeleu. Tartele se pun in chese si se servesc reci.