Jun 25, 2014 - Dulciuri
Operatii pregatitoare
Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 760 ml apa calduta. Bicarbonatul se dizolva in otet. Laptele praf se dizolva in 3 l apa calduta. Strugurii se curata de codite si se spala. Sarea de lamaie si colorantul alimentar se dizolva in cite 20 ml apa.
Prepararea aluatului, modelarea si coacerea cojilor de tarte
Untul se amesteca cu zaharul farin pana se obtine o compozitie cremoasa, apoi se adauga treptat ouale, razatura de lamaie, bicarbonatul dizolvat in otet, sarea si se framanta cu faina. Se obtine un aluat de consistenta potrivita care se lasa la rece la temperatura de +4°C, aproximativ 30 minute. Dupa trecerea timpului de repaos, aluatul se imparte in 100 bucati egale. Fiecare bucata de aluat se muleaza in forma de tarta, apoi se perforeaza de 2-3 ori cu furculita sau croseta ca sa nu creasca in timpul coacerii. Se asaza formele in tava, se introduc in cuptor si se coc la temperatura moderata (180-220°C). Dupa coacere, se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca in formele in care s-au copt.
Prepararea cremei
Ouale se amesteca (se bat) intr-un vas cu sarea, apoi se adauga 700 ml lapte rece, si faina, continuandu-se amestecul pana la omogenizare, dupa care se adauga treptat restul de lapte fierbinte (90-95°C) in care a fost dizolvat zaharul. Se obtine o compozitie omogena care se pune la fiert, se amesteca continuu pentru a nu se prinde de vas. Crema se ingroasa repede formand bule de aer care dau aparenta ca aceasta este fiarta. Dupa aparitia bulelor de aer, crema se fierbe in continuare inca 15-20 minute pana cand incepe sa se subtieze din nou. Crema este fiarta cand proba luata pe o lama de cutit, se desprinde usor dupa racire. Se ia de pe foc, se adauga vanilina si se amesteca pentru omogenizare.
Prepararea jeleului
Apa, (circa 1,2 l) se fierbe cu glucoza si zaharul, se adauga amidonul dizolvat in circa 200 ml apa rece, se continua fierberea circa 10 minute amestecand continuu. Se ia de pe foc, se adauga esenta, colorantul alimentar si sarea de lamiie. Se amesteca pina se omogenizeaza.
Finisarea produsului
Cojile de tarte se scot din forme si se umplu cu crema de vanilie cu ajutorul unui pos cu dui. Se decoreaza cu boabele de struguri peste care se asaza un strat subtire de jeleu. Tartele se pun in chese.