Tort cu aroma de toamna

Nov 8, 2011 - Dulciuri

La multi ani! pentru toti bucatarasii care poarte numele Sf. Arhangheli Mihail siGavriil pe care ii sarbatorim astazi cat si celor apropiati lor.

Ingrediente
  • Blatul:
  • 3 oua
  • 3linguri zahar
  • 3 linguri faina
  • 3 linguri nuca
  • Crema 1:
  • 250 g. dulceta de gutui
  • 200 ml. smantana de frisca
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 plic intaritor frisca
  • Crema 2:
  • 150 g. peltea de gutui
  • 1 plic gelatina
  • Sirop:
  • sirop din compotul de gutui
  • Glazura:
  • 200ml. smantana pentru frisca
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 plic intaritor frisca
  • Portii: -
  • Timp de preparare: sub 120 minute
mod de preparare

Blatul:

Se mixeaza albusul de la cele 3 oua cu zaharul pana stau pe teluri,se adauga galbenusurile , apoi cele 3 linguri cu nuca si faina amestecandu-se usor de jos in sus. Intreaga compozitie se toarna intr-o forma cu marginile detasabile. Forma poate fi unsa cu ulei sau tapetata cu hartie de copt. Se da la cuptorul preincalzit timp de 35-40 min. sau cand incepe sa se rumeneasca se face testul cu scobitoarea.

Cat blatul sta la copt se pregateste frisca:smantana se bate cu zaharul vanilat si intaritorul de frisca circa8-10 min.

Cand blatul este copt se lasa sa se raceasca in forma, apoi se scoate ,se taie in 3 parti.

Crema1: 250 g. duceata de gutui se mixeaza bine si se amesteca impreuna cu frisca.

Crema 2: va pun putin la munca si va rog sa cautati PELTEA DE GUTUI in retetele mele. 150g. peltea am pus-o pe foc si am inmuiat-o putin. Separat am pus la inmuiat gelatina. Am pus gelatina peste pletea si am tinut-o pe foc pana s-a topit gelatina. Am lasat sa se raceasca putin si apoi am introdus vasul in congelator pentru 15-20 min.

Siropul: pentru insiropat se foloseste sirop din compotul de gutui.

Asamblare: o parte din blat se insiropeaza , se pune crema 1, blatul urmator, sirop si crema de peltea, al treilea blat +sirop. Ornarea ramane la dorinta fiecareia.

  • Nuca poate fi inlocuita cu migdale sau alune.
  • Crema de peltea este practic un jeleu de gutui.
  • Pentru ornare am caramelizat 3 linguri de zahar si am facut diferite figurine.Zaharul ars l-am turnat pe o hartie de copt uns cu f. putin ulei.

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri