May 21, 2014 - Mancaruri de legume
Operatii pregatitoare
Cartofii, morcovii, telina radacina, varza alba, patrunjelul radacina, dovleceii si vinetele se curata, se spala si se taie cuburi, iar varza careuri. Ceapa se curata, se spala, si se taie fasii subtiri. Fasolea verde se curata, se spala si se fierbe. Mazarea verde proaspata se curata, se spala si se fierbe. Mazarea conserva se scurge de lichid si se trece prin jet de apa rece. Ardeii grasi se curata, se spala si se taie felii. Rosiile se spala, se oparesc, se decojesc, se taie felii; 200 g rosii se taie rondele. Patrunjelul verde se curata, se spala si se taie marunt. Pasta de tomate se dilueaza in 100 ml apa.
Tehnica prepararii
Ceapa, morcovii, telina radacina si patrunjelul radacina se inabusa in ulei cu apa (200 ml). Cand legumele sunt inabusite pe jumatate, se adauga: cartofi, vinete, varza, dovlecei si fasole verde. Dupa 15 minute de fierbere, se mai adauga ardei gras, mazare, rosii felii, pasta de tomate, piper macinat si sare, si se continua fierberea, urmarindu-se sa nu se prinda de vas. Deasupra se aseaza rosii rondele si se introduce la cuptor, iar spre sfarsitul fierberii se adauga vin si jumatate din cantitatea de patrunjel verde.
Prezentarea si servirea
Preparatul se prezinta in legumiera, pe platou sau farfurie, cu patrunjel verde deasupra. Se serveste cald sau rece.