May 24, 2014 - Mancaruri de legume
Operatii pregatitoare
Ceapa se curata, se spala, se taie felii (pestisori). Orezul se alege de impuritati, se spala in mai multe ape. Morcovii se curata de coaja, se spala si se taie rondele subtiri. Telina se curata de coaja, se spala si se taie rondele subtiri. Varza alba se curata de cotor si de frunzele depreciate, se spala in mai multe ape reci. Dovleceii se curata de coaja, se spala si se taie rondele. Cartofii se curata, se spala si se taie felii. Rosiile se spala, se oparesc, se decojesc, se scot semintele si se taie felii. Fasolea verde se curata, se spala si se fierbe in apa cu sare. Dupa fierbere, se indeparteaza lichidul, se lasa sa se raceasca si se taie in bucati. In cazul folosirii de fasole conserva, se scurge de lichid, se trece prin jet de apa rece si se taie bucati. Ouale se spala, se dezinfecteaza, se trec prin jet de apa rece. Patrunjelul verde se curata, se spala si se taie marunt.
Tehnica prepararii
Ceapa, morcovii, telina, varza, dovleceii si cartofii se inabusa cu 150 g untura sau ueli cu 100 g supa. Se adauga sare si piper. Orezul se inabusa in 25 g untura sau ulei, se adauga supa de oase,se introduce vasul la cuptor si se continua fierberea. In tava unsa cu 25 g untura sau ulei se asaza in straturi: legumele inabusite, orez, fasole verde, jumatate din cantitatea de rosii si restul de legume si rosii. Din faina dizolvata in 100 ml lapte, oua si smantana se prepara o compozitie care se toarna deasupra legumelor asezate in tava. Se presara patrunjel verde si se introduce la cuptor, pentru gratinare.
Prezentarea si servirea
Preparatul se prezinta pe platou sau farfurie. Se serveste cald.