May 22, 2014 - Mancaruri de legume
Operatii pregatitoare
Se scot cotoarele de varza, se aleg foi pentru sarmale, iar restul se taie marunt. Orezul se alege de impuritati si se spala. Stafidele se curata de codite, se spala si se tin in apa circa 10 minute. Patrunjelul verde se curata, se spala si se taie marunt. Ceapa se curata, se spala si se taie marunt. Pasta de tomate se dilueaza in 200 ml apa. Morcovii se curata, se spala si se rad fin.
Tehnica prepararii
Intr-un vas se inabusa ceapa (200 g), in untura sau ulei (125 g), impreuna cu orez. Se adauga morcov ras, patrunjel verde, circa 500 ml apa fierbinte si sare. Se acopera vasul cu capac si se introduce la cuptor circa 10 minute pentru a se fierbe orezul pe jumatate si se lasa sa se raceasca. In compozitia obtinuta se adauga stafide scurse de apa, se amesteca putin si se fac sarmale: se aseaza pe foile de varza circa 20 g compozitie, se ruleaza fiecare foaie, iar capetele se introduc in interior. Sarmalele astfel preparate se aseaza una langa alta, intr-o cratita in care s-a pus un strat subtire de varza tocata, iar mijlocul vasului va ramane gol si se umple cu restul de varza, acoperind si sarmalele. In untura sau uleiul ramas (125 g), se inabusa ceapa, se adauga pasta de tomate, boia de ardei si piper. Sosul obtinut la sarmale se completeaza cu zeama de varza sau apa necesara fierberii. Sarmalele se fierb la foc moderat, iar in ultimele 15 minute de fierbere se introduc la cuptor.
Prezentarea si servirea
Sarmalele se prezinta pe platou sau farfurie. Se servesc calde sau reci.