May 23, 2014 - Mancaruri de legume
Operatii pregatitoare
Ceapa, morcovii si telina se curata, se spala si se taie marunt. Cartofii se spala, se curata de coaja, se spala din nou si se taie cuburi. Ciupercile proaspete se curata, se spala in mai multe ape, se introduc in apa cu sare, se fierb, se scurg si se racesc. Cand se folosesc ciuperci conserva, se scurg de lichid, se trec prin jet de apa rece, se scurg si se taie lame. Maslinele se oparesc. Orezul se curata de impuritati, se spala in mai multe ape si se scurge. Arpagicul se spala, se introduce in apa clocotita, se opareste, se curata. Patrunjelul verde se curata, se spala, se taie marunt. Ardeii se spala, se curata de seminte, se spala din nou si se taie felii inguste. Rosiile se spala, se oparesc, se decojesc si se taie felii.
Tehnica prepararii
Arpagicul se inabusa in 50 g ulei si 50 ml apa. Ceapa, morcovii si telina se inabusa in 100 g ulei si 100 ml apa. Se adauga cartofi, ciuperci, arpagic, ardei, orez, masline, cantitatea de apa fiarta necesara fierberii (circa 1 l). Se introduce vasul in cuptor, circa 15 minute. Spre sfarsit, se adauga sare, rosii, vin si se introduce din nou la cuptor, circa 10 minute.
Prezentarea si servirea
Preparatul se prezinta in legumiera, pe platou sau farfurie, cu patrunjel verde deasupra. Se serveste cald.