May 13, 2014 - Mancaruri de legume
Operatii pregatitoare
Varza se curata de cotoare si frunzele depreciate si se fierbe in apa cu sare ; mijlocul verzei se taie fin. Telina, morcovii, patrunjelul radacina, ceapa, ceapa verde, ardeiul gras se curata, se spala si se taie marunt. Conopida se curata, se spala si se taie marunt. Conopida se curata, se spala si se tine 20 minute in apa rece cu sare si se opareste in apa clocotita cu sare. Rosiile se spala, jumatate din cantitate se oparesc, se decojesc si se taie felii, restul cantitatii de rosii se taie jumatati pentru decor. Mararul se curata, se spala si se taie marunt. Ouale se spala, se dezinfecteaza, se trec sub jet de apa rece. Branza telemea se spala si se rade.
Tehnica prepararii
Morcovii, telina, patrunjelul radacina, ceapa se inabusa in 150 g ulei cu 100 ml apa ; se adauga ardei gras, rosii taiate felii, ceapa verde, conopida, apa (200 ml) si se continua inabusirea. Cand legumele sunt fierte se retrage vasul de pe foc, se adauga 50 ml vin, telemea, marar, oua, piper si se amesteca. Se aleg cate 2-3 foi de varza pentru fiecare portie, se asaza in mijloc compozitia din legume si se impacheteaza dand forma verzei. Intr-o tava unsa cu ulei (25 g) se asaza un strat de varza taiata fin peste care se adauga verzele umplute, se adauga circa 300 ml apa fiarta, restul cantitatii de vin si se fierb pe plita 5-10 minute, apoi se introduc la cuptor cu foc moderat 20-30 minute.
Prezentarea si servirea
Preparatul se prezinta pe platou sau farfurie, cu smantana deasupra. Se serveste cald.