May 24, 2014 - Mancaruri de legume
Operatii pregatitoare
Usturoiul se curata, se spala si se taie felii. Vinetele se spala, se curata de coaja in fasii. Restul suprafetei, se lasa cu coaja, se lasa codita, se cresteaza pe lungime, pe suprafata curatata, se impaneaza cu usturoi (25 g) si se sareaza. Ceapa se curata, se spala si se taie felii. Ardeiul gras se spala, se curata de seminte, se taie fasii. Patrunjelul verde se curata, se spala, se taie mai mare. Rosiile proaspete, se spala, se oparesc, se decojesc, se taie felii; se pastreaza netaiate 10 jumatati de rosii. In cazul folosirii conservelor, acestea se taie. Pasta de tomate, se dilueaza. Frunzele mari de telina se curata, se spala, se taie mai mari.
Tehnica prepararii
In tava unsa cu 50 g ulei, se aseaza vinetele impanate cu usturoi, se introduc la cuptor 15 minute, apoi se racesc. Ceapa se inabusa in 150 g ulei cu 150 ml apa, se adauga patrunjel verde, ardei, frunze de telina, restul de usturoi, rosiile taiate felii, piper, sare si pasta de tomate. Se amesteca pentru uniformizare. Cu o parte din aceasta compozitie, se impaneaza vinetele, iar restul se toarna in tava, pe langa vinete; deasupra fiecarei vinete, se aseaza o jumatate de rosie, se introduce din nou tava la cuptor pentru 20 minute. Inainte de a se scoate preparatul din cuptor, se toarna vinul si se presara restul de patrunjel verde.
Prezentarea si servirea
Preparatul se prezinta pe platou. Se serveste cald sau rece.