Jun 14, 2014 - Peste
Operatii pregatitoare
Pestele se decongeleaza, se curata, se decapiteaza, se eviscereaza, se spala, se fileteaza si se taie in bucati mici. Oasele rezultate se fierb intr-un litru de apa rece cu sare, obtinându-se supa de oase de peste; se strecoara si se raceste. Painea alba se inmoaie in 300 g supa de oase de peste. Slanina se taie bucati. Ceapa si morcovii se curata, se spala, se taie felii subtiri. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se trec prin jet de apa rece. Faina se cerne. Rosiile proaspete se curata, se taie bucati mari. Pasta de tomate se dilueaza in 100g supa de peste rece. Patrunjelul verde se curata, se spala, se taie marunt. Otetul se dilueaza in 50 ml apa si se fierbe.
Tehnica prepararii
Chiftelutele se pregatesc astfel : ceapa se inabusa in 25 g ulei si 100 g supa de oase de peste; se raceste. Pestele, slanina si ceapa se toaca cu masina de doua ori. Pasta obtinuta se amesteca cu pâinea inmuiata si stoarsa bine, oua, sare, piper, patrunjel verde, pâna se obtine o compozitie omogena. Se formeaza chiftelute, care se trec prin faina si se prajesc in ulei incins. Sosul se prepara astfel : ceapa si morcovii se inabusa in ulei si 200g supa de oase de peste. Se adauga faina dizolvata, 100 g supa de peste rece, pasta de tomate, rosii proaspete sau conserva, foi de dafin, piper, sare, circa 500 g supa de oase de peste si se fierb impreuna. Când legumele sunt fierte se adauga otet si vin si se mai fierb circa 10 minute. Sosul obtinut se strecoara peste chiftelute si se fierb impreuna cateva clocote.
Prezentarea si servirea
Preparatul se prezinta pe platou sau farfurie. Se serveste cald.