File de salau portughez

May 26, 2014 - Peste

Ingrediente
  • 1,250 kg file de salau
  • 200 g ceapa
  • 150 g ulei
  • 50 g faina
  • 2 kg rosii proaspete sau 1 kg conserva
  • 100 ml vin alb
  • 75 g pasta de tomate
  • 50 g patrunjel verde
  • 250 g lamaie
  • 100 g salata verde
  • 2 g piper macinat
  • 30 g sare
  • Portii: 10
  • Timp de preparare: sub 60 minute
mod de preparare

Operatii pregatitoare

Fileul se spala, se portioneaza in 10 bucati si se sareaza. Ceapa se curata, se spala si se taie marunt. Rosiile proaspete se spala, se oparesc, se decojesc si se taie felii, iar 10 rosii se lasa intregi. Pasta de tomate se dilueaza in 100 ml apa. Salata verde se curata, se spala fiecare frunza in mai multe ape reci. Faina se cerne. Lamaia se spala si se taie in sferturi. Patrunjelul verde se curata, se spala si se taie marunt.

Tehnica prepararii

Fileul de salau se introduce la cuptor, in tava cu 50 g ulei si se prajeste pe jumatate. Ceapa se inabusa cu 100 g ulei cu 100 ml apa, se adauga pasta de tomate, faina dizolvata in 50 ml apa, rosii taiate felii, apa fiarta (1,5 l) si se continua fierberea. In sosul format, se asaza bucatile de peste ; pe fiecare bucata de salau, se asaza cate o rosie si se introduce la cuptor. La sfarsitul fierberii se adauga vin, piper si sare.

Prezentarea si servirea

Preparatul se prezinta pe platou sau farfurie, cu decor din frunze de salata verde cu lamaie si patrunjel verde deasupra. Se serveste rece.

  • O portie: peste 100 g, sos 140 g

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri