Musaca de cartofi cu stavrid

Jun 14, 2014 - Peste

Ingrediente
  • 2,5 kg stavrid cu cap
  • 2 kg cartofi
  • 300 g ceapa
  • 250 g morcovi
  • 250 g telina radacina
  • 600 g rosii proaspete sau 300 g conserva
  • 50 g usturoi
  • 20 g marar verde
  • 100 g pesmet
  • 150 g faina
  • 100 g unt
  • 400 g ulei
  • 200 g oua
  • 200 g pasta de tomate
  • 100 ml vin alb
  • 15 g zahar
  • 2 g cimbru
  • 3 g piper macinat
  • 30 g sare
  • Portii: 10
  • Timp de preparare: sub 90 minute
mod de preparare

Operatii pregatitoare

Pestele se decongeleaza, se curata, se decapiteaza, se eviscereaza, se spala, se fileteaza, se taie in bucati. Oasele rezultate de la filetare se fierb in apa obtinându-se supa de oase de peste. Cartofii se spala, se curata de coaja, se spala din nou si se taie in felii de grosime de 2-3 cm (in lungime). Ceapa, morcovii, telina radacina si usturoiul se curata, se spala si se taie felii subtiri. Mararul verde se curata, se spala, se taie marunt. Rosiile proaspete se curata, se taie bucati mai mari. Pesmetul si faina se cern. Ouale se spala, se dezinfecteaza, se trec prin jet de apa rece. Pasta de tomate se dilueaza cu 300 g supa de oase de peste.

Tehnica prepararii

Ceapa (100 g), morcovii (150 g), telina radacina (150 g) si pestele se inabusa in 100 g ulei si 150 g supa de oase de peste, circa 15 minute. Se scurg, se lasa sa se raceasca, se amesteca si se toaca cu masina cu sita fina. Compozitia obtinuta se amesteca cu ou (100 g), piper, unt (50 g), pasta de tomate (100 g) si sare, amestecând bine pâna se omogenizeaza. Intr-o tava unsa cu 150 g ulei, se asaza felii de cartofi, se introduc in cuptor 10 minute, se adauga 200 g supa de oase de peste si se continua inabusirea circa 15 minute in cuptor, apoi se scot pe o farfurie. Pesmetul se presara pe toata suprafata unei tavi, se asaza un rand de cartofi, alternand cu compozitia din peste. Se introduce tava la cuptor circa 10 minute. Se prepara sosul bechamel, astfel : se bat bine ouale (2 buc), se adauga faina (50 g) dizolvata in 100 g supa din oase de peste rece, sare, marar verde; se amesteca bine pâna se omogenizeaza. Sosul obtinut se toarna peste compozitia din tava, se asaza pe toata suprafata felii de rosii, se mentine in cuptor circa 25 minute. Dupa ce se scoate din cuptor se raceste acoperindu-se cu un servet umed. Sosul tomat se prepara astfel : restul de morcovi, telina radacina si ceapa, se inabusa in uleiul ramas si 500 g supa de oase de peste si se fierb circa 30 minute. Se adauga faina ramasa si dizolvata in supa de oase de peste, pasta de tomate ramasa, rosii, vin, zahar, usturoi, cimbru si 50 g unt si se fierb impreuna. Când legumele s-au fiert, se racesc si se strecoara. Sosul obtinut se toarna peste musacaua portionata sau se serveste separat.

Prezentarea si servirea

Preparatul se prezinta pe platou, portionat sau in farfurie, cu sos tomat deasupra sau separat in sosiera. Se serveste cald.

  • O portie: musaca 200 g; sos 100 g

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri