Sarmale din stavrid

Jun 14, 2014 - Peste

Ingrediente
  • 2 kg stavrid cu cap
  • 5 kg varza murata
  • 100 g orez
  • 50 g oua
  • 100 g slanina
  • 1 kg rosii proaspete sau 500 g conserva
  • 100 g pasta de tomate
  • 300 g ulei
  • 500 g ceapa
  • 1 g cimbru
  • 3 g piper macinat
  • 30 g sare
  • Portii: 10
  • Timp de preparare: sub 90 minute
mod de preparare

Operatii pregatitoare

Pestele se decongeleaza, se curata, se decapiteaza, se eviscereaza, se spala, se fileteaza, se taie bucati mici si se sareaza. Oasele rezultate din filetare, se fierb in apa rece obtinandu-se supa de oase de peste. Varza se spala, se curata de foile depreciate, de cotoare, se aleg foi pentru sarmale; restul se taie subtire. Orezul se alege de impuritati, se spala, se fierbe in 500 g supa de oase de peste, se scurge si se raceste prin jet de apa rece. Slanina se taie cuburi. Ouale se spala, se dezinfecteaza, se trec prin jet de apa rece. Rosiile proaspete se curata, se spala, se taie bucati mari. Pasta de tomate se dilueaza cu 100 g supa de oase de peste. Ceapa se curata, se spala, se taie felii.

Tehnica prepararii

Ceapa se inabusa cu 100 g ulei si 150 g supa din oase de peste, se amesteca cu bucatile de peste si se toaca prin masina cu sita fina. Se adauga slanina, orez, jumatate din cantitatea de pasta de tomate, oua, piper, sare; se amesteca pana se obtine o pasta omogena. Din aceasta compozitie se formeaza sarmalele (cate 3 buc. la o portie). Varza taiata se fierbe cu 500 g supa din oase de peste, circa 30 minute. Intr-un vas se asaza in strat alternativ varza si sarmale, se adauga supa de oase de peste, ulei, restul de pasta de tomate, piper, cimbru si se fierb la foc moderat circa 60 minute. Se adauga bucatile de rosii, se completeaza cu supa din oase de peste necesara fierberii si se continua fierberea pe plita circa 60 minute; se continua fierberea inabusita la cuptor, inca 30 minute.

Prezentarea si servirea

Preparatul se prezinta pe platou sau portionat pe farfurie. Se serveste cald cu mamaliguta.

  • O portie: sarmale 160 g; varza 200 g

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri