Vinete umplute cu stavrid

Jun 14, 2014 - Peste

Ingrediente
  • 1,5 kg stavrid cu cap
  • 1,5 kg vinete
  • 200 g morcovi
  • 150 g telina radacina
  • 50 g patrunjel radacina
  • 300 g ceapa
  • 500 g rosii proaspete
  • 50 g usturoi
  • 400 g ulei
  • 125 g unt
  • 100 g faina
  • 100 g pasta de tomate
  • 50 g lamaie
  • 2 foi de dafin
  • 15 g zahar
  • 2 g cimbru
  • 100 ml vin alb
  • 2 g piper macinat
  • 30 g sare
  • Portii: 10
  • Timp de preparare: sub 120 minute
mod de preparare

Operatii pregatitoare

Pestele se decongeleaza, se curata, se decapiteaza, se eviscereaza, se spala, se fileteaza, se taie bucati. Oasele rezultate de la filetare se fierb in apa, obtinându-se supa de oase de peste. Vinetele se curata, se spala, se taie in doua pe verticala, se asaza intr-o tava cu 100 g ulei si 150 g supa si se introduc in cuptor pentru 10-15 minute, apoi se decupeaza mijlocul in asa fel incat sa ramâna un strat de 7-8 mm grosime. Miezul de vinete se raceste si se taie marunt. Morcovii, telina, patrunjelul radacina si ceapa se curata, se spala, se taie felii. Rosiile proaspete se curata, se spala, se taie bucati mai mari. Usturoiul se curata, se spala, se taie felii subtiri. Faina se cerne si se dizolva cu 150 g supa de oase de peste. Pasta de tomate se dilueaza cu 150 g supa de oase de peste. Lamaia se spala si se extrage sucul.

Tehnica prepararii

Morcovii (0,100 kg), telina radacina (0,100 kg), patrunjelul radacina (0,050 kg) si ceapa (0,100 kg) se inabusa in 25 g unt si 250 g supa de oase de peste. Se adauga bucatile de peste, sare, foi de dafin, supa de oase de peste, circa 250 g si se continua fierberea inabusita circa 15 minute. Se adauga sucul de lamâie si miezul de vinete taiat. Compozitia obtinuta se scurge, se raceste, se scot foile de dafin si se toaca cu masina cu sita fina. Pasta obtinuta se alifiaza (amesteca) adaugandu-se 50 g unt si piper.Cu aceasta compozitie se umplu vinetele, se asaza intr-o tava cu 100 g ulei. Deasupra fiecarei vinete se asaza cate o felie de rosie si se introduce tava la cuptor circa 15-20 minute.

Sosul tomat se prepara astfel : cantitatea de morcovi ramasa, telina si ceapa se inabusa in uleiul ramas, se adauga 500 g supa de oase de peste si se fierb inabusit circa 30 minute. Se adauga faina dizolvata in 100 g supa de oase de peste, pasta de tomate, rosii, vin, zahar, usturoi, cimbru, unt si se fierb impreuna. Când legumele s-au fiert, se raceste si se strecoara. Sosul obtinut se toarna peste vinete si se introduc in cuptor pentru gratinare circa 10 minute.

Prezentarea si servirea

Preparatul se prezinta pe platou sau portionat in farfurie (cate 2 bucati la o portie) cu sos tomat deasupra. Se serveste cald.

  • O portie: vinete umplute 120 g; sos tomat 100 g

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri