May 4, 2014 - Sosuri
Operatii pregatitoare
Picioarele de porc si soriciul se trec prin flacara, se curata, se spala, se oparesc si se spala din nou cu apa rece. Morcovii, telina, patrunjelul radacina, pastarnacul, ceapa se curata, se spala : 1/4 din cantitate se taie felii, iar restul (3/4) se cresteaza. Ouale se spala, se dezinfecteaza, se trec prin jet de apa rece si se separa albusurile de galbenusuri. Carnea se spala, se zvanta si se toaca cu masina cu sita mare. Tarhonul se curata si se spala.
Tehnica prepararii
Picioarele de porc si soricil se fierb in apa cu sare, se indeparteaza spuma. Se adauga legumele crestate si se fierb impreuna circa 3 ore. Supa rezultata se strecoara prin sita fina, se degreseaza si se lasa sa se raceasca. Separat, se pun intr-un vas carne tocata, legumele taiate felii, se adauga otet, piper boabe, foi de dafin, tarhon, albusuri de ou si putina apa rece. Se bate cu telul pana cand albusul incepe sa se spumeze. La aceasta compozitie se adauga treptat, toata cantitatea de supa calduta, se asaza din nou pe plita, la foc moderat, amestecand usor pentru a nu se prinde de vas, pana cand incepe sa fiarba si se retrage vasul pe marginea plitei. Dupa ce compozitia de carne se ridica la suprafata, se continua fierberea circa 45 minute fara sa se mai amestece, stropindu-se cu apa rece de 2-3 ori.
Spre sfarsitul fierberii, se adauga vin si coniac. Se strecoara prin etamina (panza din bumbac cu tesatura fina) inmuiata in apa rece si stoarsa. Dupa racire, se pastreaza la rece.