Sos din oua si unt (Bernez)

May 5, 2014 - Sosuri



Ingrediente
  • 1 kg unt
  • 250 gr oua (10 galbenusuri)
  • 100 gr tarhon verde
  • 100 gr ceapa
  • 100 gr lamaie sau 3 gr sare de lamaie
  • 100 ml otet 9 grade
  • 10 gr piper boabe
  • 50 gr patrunjel verde
  • 2 frunze de dafin
  • 50 gr sare
  • Portii: 4
  • Timp de preparare: sub 60 minute
mod de preparare

Operatii pregatitoare

Untul se incalzeste usor si se separa de zer. Ouale se spala, se dezinfecteaza, se trec prin jet de apa rece si se separa albusurile de galbenusuri. Tarhonul se curata, se spala, se taie marunt si se opareste. Lamaia se spala si i se extrage sucul. Patrunjelul verde se curata, se spala si se taie marunt. Ceapa se curata, se spala si se taie pestisori.

Tehnica prepararii

Otelul amestecat cu 100 ml apa se fierbe impreuna cu ceapa, cotoare de tarhon, foi de dafin, sare si piper, timp de 20 minute si se strecoara in alt vas. La aceasta compozitie se adauga galbenusurile si se amesteca la foc moderat, pana ce aceasta incepe sa se coaguleze. Untul topit si limpezit se adauga treptat, batandu-se continuu cu telul, pana se alifiaza (devine omogen). Se ia vasul de pe plita, se stropeste compozitia cu otet si suc de lamaie, se adauga frunzele de tarhon si patrunjel.

Prezentarea si servirea

Sosul se prezinta in sosiera. Se serveste cald la preparate la gratar din carne de vita si manzat.

citeste si:

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri