May 5, 2014 - Sosuri
Operatii pregatitoare
Untul se incalzeste usor si se separa de zer. Ouale se spala, se dezinfecteaza, se trec prin jet de apa rece si se separa albusurile de galbenusuri. Tarhonul se curata, se spala, se taie marunt si se opareste. Lamaia se spala si i se extrage sucul. Patrunjelul verde se curata, se spala si se taie marunt. Ceapa se curata, se spala si se taie pestisori.
Tehnica prepararii
Otelul amestecat cu 100 ml apa se fierbe impreuna cu ceapa, cotoare de tarhon, foi de dafin, sare si piper, timp de 20 minute si se strecoara in alt vas. La aceasta compozitie se adauga galbenusurile si se amesteca la foc moderat, pana ce aceasta incepe sa se coaguleze. Untul topit si limpezit se adauga treptat, batandu-se continuu cu telul, pana se alifiaza (devine omogen). Se ia vasul de pe plita, se stropeste compozitia cu otet si suc de lamaie, se adauga frunzele de tarhon si patrunjel.
Prezentarea si servirea
Sosul se prezinta in sosiera. Se serveste cald la preparate la gratar din carne de vita si manzat.