May 5, 2014 - Sosuri
Operatii pregatitoare
Legumele (ceapa,morcovi, telina si patrunjel radacina) se taie felii. Oasele se taie in bucati, se spala, se oparesc si se spala din nou, se fierb in apa (circa 3 litri) cu sare, se spumeaza si se fierb circa 3-4 ore. Supa de oase se strecoara. Faina se cerne. Pasta de tomate se dilueaza in 150 ml apa.
Tehnica prepararii
Legumele se inabusa in ulei cu 100 ml apa; cand acestea s-au inmuiat, se adauga faina dizolvata, pasta de tomate, piper, foi de dafin, cimbru si sare si se amesteca continuu. Se adauga supa de oase, se fierbe circa 30 minute, se paseaza prin sita deasa si se adauga zaharul. Se pastreaza la cals (in bain-marie).
Prezentarea si servirea
Sosul se prezinta in sosiera sau impreuna cu preparatul care se consuma. Se serveste la chiftelute, limba, musaca, spaghete s.a.